‘Statele membre vor aborda din nou problema, pentru a decide următoarele etape’, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei europene, Maja Kocijancic.
Cei 28 de ambasadori ai UE trebuie să analizeze o evaluare furnizată de serviciul diplomatic cu privire la punerea în aplicare a acordului de încetare a focului în Ucraina, încheiat vineri între Kiev şi rebelii proruşi.
Conform ‘procedurii normale’, punerea în aplicare a sancţiunilor ar fi trebuit să înceapă după adoptarea lor formală, luni, a precizat o sursă europeană. Însă statele membre, dintre care multe sunt îngrijorate de efectul negativ al acestor sancţiuni pentru economiile din propriile ţări sau le consideră inoportune după încheierea acordului de încetare a focului, ar putea să aibă nevoie de mai mult timp de gândire. În acest caz, o nouă ‘procedură formală’ trebuie să fie angajată între capitale, a spus aceeaşi sursă.
Printre ţările care au frânat punerea în aplicare imediată a sancţiunilor, la reuniunea de luni, se numără Austria, Suedia, Cipru şi Germania.
‘Ţinând cont de situaţia de pe teren, UE este gata să revină, în totalitate sau parţial, asupra sancţiunilor aprobate’, a declarat preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, la finalul reuniunii.
Pe moment, ‘acordul de încetare a focului pare să funcţioneze, cu câteva incidente’, a constatat, la rândul său, Kocijancic.
Misiunea Ucrainei pe lângă Uniunea Europeană (UE) a solicitat, marţi, aplicarea ‘fără întârziere’ a noilor sancţiuni împotriva Rusiei. ‘Salutăm adoptarea de către ţările membre ale UE a unui nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei şi îi îndemnăm pe partenerii europeni să pună în aplicare fără întârziere această decizie’, a spus şeful misiunii Ucrainei la UE, Konstantin Eliseev.