UE va elimina plafonul impus la preţul gazelor naturale

Plafonul de preţ la gazele naturale, introdus de Uniunea Europeană în timpul crizei gazelor ruseşti din 2022, va expira vineri, în condiţiile în care nu a fost declanşat niciodată de la crearea sa, transmite Reuters.
AGERPRES - vin, 31 ian. 2025, 14:11
UE va elimina plafonul impus la preţul gazelor naturale

Plafonul ar fi trebuit să se aplice dacă preţul gazelor naturale ar fi explodat până la un nivel neobişnuit de mare, după mai multe luni de creştere a preţurilor la energie, provocate de decizia Rusiei de a reduce livrările de gaze spre Europa, în urma invaziei din Ucraina, scrie Agerpres.

Măsura era concepută să intre în vigoare dacă preţul de referinţă al gazelor pe piaţa europeană ar fi ajuns la 180 de euro pentru un Megawatt – oră, un nivel pe care preţurile de referinţă nu l-au mai atins după cel mai grav moment al crizei energetice europene din 2022, când preţurile au depăşit nivelul de 300 de euro pentru un Megawatt-oră.

Vineri, cotaţiile futures la gaze la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, erau de peste 52 de euro pentru un Megawatt-oră, cel mai ridicat nivel de la finele lui 2023 dar totuşi cu mult sub preţurile atinse în perioada crizei energetice din 2022.

Decizia Comisiei Europene de a lăsa acest plafon să expire semnalează că cea mai gravă criză energetică din Europa a trecut. În pofida valurilor de frig din această iarnă, depozitele europene de gaze sunt relativ pline iar ţările şi-au majorat aprovizionarea cu gaze de la alţi furnizori.

„Din fericire, nu ne-am mai confruntat cu o situaţie în care să vedem dacă instrumentul era eficient sau nu”, a spus un diplomat european.

Ideea plafonului de preţ a creat diviziuni între ţările membre UE şi actorii din sectorul gazelor, în condiţiile în care Germania s-a plasat de partea celor îngrijoraţi că asta ar perturba funcţionarea pieţelor energetice sau ar afecta capacitatea Europei de a atrage livrări de gaze la preţuri competitive pe pieţele mondiale.

Asociaţia europeană a companiilor din sectorul gazelor, Eurogas, a anunţat vineri că a sprijinit eliminarea măsurilor de urgenţă introduse în perioada crizei energetice. „Este dificil de evaluat eficacitatea reală a acestor măsuri deoarece ar fi putut crea perturbări pe piaţă”, susţine preşedintele Eurogas, Andreas Guth.

Cu toate acestea, alte ţări, precum Italia, ar fi dorit ca UE să păstreze plafonul de preţ şi să îl reformuleze pentru a limita preţurile la un nivel mult mai mic.

Te-ar mai putea interesa și
Criza politică din România i-ar putea afecta posibilitate de a se finanța din exterior – S&P Global
Criza politică din România i-ar putea afecta posibilitate de a se finanța din exterior – S&P Global
Criza politică din România şi posibilele întârzieri în elaborarea unor politici de răspuns la dezechilibrele economice, apărute ca urmare a prăbuşirii guvernului de coaliţie în această......
Ciolacu a anunțat că demisionează din fruntea PSD – surse
Ciolacu a anunțat că demisionează din fruntea PSD – surse
Marcel Ciolacu și-a anunțat demisia din funcția de președinte al PSD, în cadrul ședinței informale a conducerii social-democrate ...
Moody’s a retrogradat ratingurile marilor giganților financiari Bank of America, JP Morgan și Wells Fargo, la câteva zile după ce a retrogradat ratingul SUA
Moody’s a retrogradat ratingurile marilor giganților financiari Bank of America, JP Morgan și Wells Fargo, la câteva ...
Moody's a coborât astăzi de la Aa1 de la Aa2 ratingurile pentru depozitelor pe termen lung ale Bank of America Corporation ...
Gazprom negociază încheierea unui contract nou de furnizare de gaze către Serbia
Gazprom negociază încheierea unui contract nou de furnizare de gaze către Serbia
Grupul rus Gazprom negociază în prezent termenii pentru un nou contract de furnizare de gaze către Serbia, a anunţat ...