UE va examina mai atent investiţiile străine directe

Parlamentul European a aprobat joi în plen înfiinţarea unui instrument UE menit să verifice investiţiile străine directe (ISD) pe criterii de securitate pentru a proteja sectoarele strategice, informează un comunicat de presă al instituţiei.
Economica.net - joi, 14 feb. 2019, 13:26
UE va examina mai atent investiţiile străine directe

Este primul instrument la nivelul UE menit să verifice investiţiile străine directe pe criterii de securitate şi ordine publică, acoperă ISD făcute de companii de stat netransparente în sectoare şi tehnologii strategice, şi cele cu impact asupra programelor şi proiectelor europene.

În timp ce UE rămâne deschisă investiţiilor, este nevoie de verificarea investiţiilor străine directe din exterior pentru a nu pune în pericol interesele strategice ale UE. Noile reguli de examinare, convenite neoficial de Parlament cu miniştrii UE, au fost adoptate cu 500 de voturi pentru, 49 împotrivă şi 56 de abţineri.

Noul regulament protejează infrastructura strategică, din sectoarele de energie, transport, comunicaţii şi date, spaţiu cosmic şi finanţe, precum şi tehnologii precum semiconductorii, inteligenţa artificială şi robotica. Deputaţii au adăugat câteva sectoare, printre care furnizarea de apă, asistenţa medicală, apărare, mass-media, biotehnologie şi siguranţa alimentară.

Deputaţii au întărit mecanismul de cooperare cu includerea schimbului de informaţii între statele membre, care pot emite informări despre ISD direcţionate către alte state membre. Comisia Europeană poate cere informaţii şi emite o opinie pentru ţara vizată de investiţie, însă decizia finală aparţine ţării respective.

„Europa care protejează a devenit o realitate. Acest mecanism este un pas concret către ameninţările împotriva industriilor, tehnologiilor şi intereselor noastre strategice. Am reuşit să punem la punct acest mecanism foarte rapid, în ciuda subiectului sensibil, unei oarecare reticenţe şi a unei presiuni fără precedent. Europa îşi asumă controlul asupra destinului propriu şi este în acelaşi timp deschisă investiţiilor”, a declarat Franck Proust (EPP, Franţa), raportor al măsurii în Parlament.

Consiliul este aşteptat să aprobe oficial acordul pe 5 martie. Regulamentul va intra apoi în vigoare la 18 luni după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

În prezent numai 14 state membre ale UE (Austria, Danemarca, Germania, Finlanda, Franţa, Letonia, Lituania, Ungaria, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania şi Marea Britanie) au mecanisme de verificare, care diferă foarte mult din punct de vedere al scopului şi al modelului folosit. Investiţiile străine directe au de asemenea efecte transfrontaliere care pot acum fi adresate.

În ultimii 20 de ani, structura şi provenienţa investiţiilor străine directe in UE s-au schimbat semnificativ, în special din direcţia economiilor emergente. Investiţiile din China au crescut de şase ori, cele din Brazilia de zece ori, iar investiţiile din Rusia s-au dublat cel puţin, vizând în ultima vreme sectoarele high-tech şi de multe ori prin intermediul unor companii de stat sau cu legături guvernamentale.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană ar putea propune un ajutor care să țină industria auto „ferm ancorată în Europa”
Comisia Europeană ar putea propune un ajutor care să țină industria auto „ferm ancorată în Europa”
Pe fondul crizei profunde în care se află industria auto din Europa, mai mulți oficiali, inclusiv președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, vor începerea unor discuții pe tema......
Managerii de la Volkswagen vor avea salariile reduse cu 10% în următorii doi ani
Managerii de la Volkswagen vor avea salariile reduse cu 10% în următorii doi ani
O reducere a bonusurilor managerilor de la Volkswagen va duce la o reducere a salariilor cu 10% în următorii doi ani, a ...
Azi se aleg președinți pentru Senat și Camera Deputaților
Azi se aleg președinți pentru Senat și Camera Deputaților
Senatul şi Camera Deputaţilor, îşi aleg, luni dimineaţă, preşedinţii, după ce, la finalul săptămânii trecute, ...
Tanczos Barna, propus de UDMR ca ministru de Finanțe, spune că va aborda rațional politicile fiscale
Tanczos Barna, propus de UDMR ca ministru de Finanțe, spune că va aborda rațional politicile fiscale
Senatorul Tanczos Barna, propus de UDMR pentru funcţia de ministru al Finanţelor în viitorul Guvern, anunţă că va deţine ...