‘Aspecte semnificative din decizia OMC, anunţată în 22 septembrie, nu pot fi considerate drept satisfăcătoare’, scrie Comisia Europenă, care reprezintă statele membre vizate de OMC în dosarul Airbus, respectiv Germania, Franţa, Marea Britanie şi Spania.
La finele lunii septembrie, OMC a decis că Uniunea Europeană şi unele state membre nu au reuşit să se conformeze regulilor comerţului internaţional, prin menţinerea unor subvenţii ilegale acordate constructorului de avioane Airbus, în detrimentul rivalului american Boeing.
Uniunea Europeană nu este însă de acord cu această concluzie şi susţine că echipa de experţi a OMC a făcut unele erori în evaluarea sa cu privire la pagubele suferite de Boeing de pe urma subvenţiilor de care a beneficiat Airbus.
Potrivit autorităţilor americane, subvenţiile de care a beneficiat Airbus se ridică la un total de 22 miliarde de dolari. În consecinţă, constructorul american de avioane Boeing a apreciat că SUA ar putea cere Uniunii Europene despăgubiri de până la 10 miliarde de dolari pe an drept măsuri compensatorii.
La rândul lor, europenii au sesizat şi ei OMC cu privire la subvenţiile de miliarde de dolari acordate de Washington constructorului american de avioane Boeing. Potrivit unor surse, este posibil ca OMC să decidă în viitor că nici autorităţile americane nu au reuşit să elimine o serie de subvenţii ilegale acordate Boeing, astfel că finalul acestei dispute transatlantice cu privire la subvenţiile acordate producătorilor de avioane nu va fi cunoscut înainte de primăvara lui 2017.
Washingtonul şi Bruxellesul au o dispută care durează de peste 15 ani cu privire la subvenţionarea producătorilor de avioane Boeing şi Airbus.