UE va încheia un acord cu Marea Britanie în domeniul serviciilor financiare
Oficialul european a dat asigurări că „îşi respectă angajamentul” de a stabili cadrul de cooperare, descris de Bruxelles ca un mecanism informal pentru discutarea viitoarelor aspecte legate de reglementare, similar cu mecanismul existent deja între blocul comunitar şi Statele Unite, scrie Agerpres.
„Ne-am angajat să stabilim cadrul de cooperare până la finalul lunii martie şi sunt încrezătoare că, datorită muncii dedicate a echipelor noastre, vom îndeplini acest termen limită”, a afirmat McGuinness, la reuniunea miniştrilor de Finanţe din UE.
„Apoi va trebui să parcurgem procedurile oficiale pentru adoptare”, a adăugat comisarul european pentru stabilitate financiară, servicii financiare şi uniunea pieţelor de capital.
Marea Britanie a părăsit oficial UE la sfârşitul lunii ianuarie 2020 şi a încheiat un acord de liber schimb cu Uniunea, care nu acoperă serviciile financiare, ceea ce întrerupe accesul City of London la cel mai important client.
Bruxelles-ul trebuie să decidă dacă reglementările din Regatul Unit sunt „echivalente” sau dacă sunt suficient armonizate cu cele ale blocului comunitar.
„Mă aştept să continuăm să arătăm un front unit faţă de Marea Britanie şi să nu acceptăm nicio încercare de a ne divizia sau de a crea loc pentru arbitraj”, a declarat McGuinness.
Comisia Europeană a anunţat luni că a lansat două proceduri pentru încălcarea acordului de Brexit de către Regatul Unit, după anunţarea de către Londra a unei amânări unilaterale a anumitor controale vamale în Irlanda de Nord.
Guvernul britanic a anunţat pe 3 martie o amânare cu şase luni, până pe 1 octombrie, a unora dintre controalele controversate la sosirea mărfurilor din Marea Britanie în Irlanda de Nord.
Comisia, care deja a protestat oficial, a anunţat într-un comunicat că a trimis Londrei „o scrisoare de punere în întârziere”, pentru că a încălcat protocolul pentru insula Irlanda, inclus în tratatul de retragere semnat la sfârşitul lui 2019.
Acest protocol este menit să protejeze piaţa unică europeană evitând în acelaşi timp revenirea la o frontieră şi la controale vamale pe insulă, împărţită între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, membră a UE.
Trimiterea acestei scrisori reprezintă prima etapă a unei „proceduri de infringement”, care se poate încheia, la finalul unui lung proces, în faţa Curţii de Justiţie a UE (CJUE), care poate impune amenzi sau constrângeri. Bruxellesul a acordat un termen de o lună Regatului Unit pentru a-şi transmite observaţiile.
În ceea ce o priveşte, Londra dă asigurări că nu a încălcat nicio regulă. „Măsurile pe care le-am luat sunt măsuri temporare şi operaţionale menite să reducă la minim perturbările în Irlanda de Nord şi să protejeze viaţa cotidiană a persoanelor care trăiesc aici. Ele sunt legale şi fac parte dintr-o aplicare progresivă şi de bună credinţă a protocolului privind Irlanda de Nord”, a reacţionat un purtător de cuvânt al guvernului lui Boris Johnson.