Acordul formal al celor 28 de state membre ale UE, printr-o procedură scrisă, este aşteptat pentru joi după-amiază, cu câteva ore înainte de summitul şefilor de stat şi de guvern din UE. Ei ar urma să discute despre criza din Ucraina şi relaţiile cu Rusia, ale cărei principale bănci şi companii petroliere sunt supuse unor sancţiuni economice.
Noile sancţiuni exclud orice investiţie financiară în Crimeea, precum şi exporturile către peninsulă şi dinspre ea către UE, sau de către o companie din UE, în sectoare precum transporturile, telecomunicaţiile, energia, prospecţiunile şi extracţiile de hidrocarburi, gaze şi minerale, au indicat două surse diplomatice, citate de AFP.
Serviciile din domeniul turismului în Crimeea sunt şi ele interzise pentru companiile europene. ”Navele de croazieră nu mai pot acosta în niciun port din Crimeea”, a precizat una dintre surse.
Aceste decizii ilustrează ”continuarea politicii europene de nerecunoaştere a anexării ilegale a Crimeii de către Rusia” în martie, a subliniat cealaltă sursă. ”Nu s-a uitat problema Crimeii, chiar dacă s-au spus multe despre conflictul din estul” Ucrainei, soldat cu peste 4.600 de morţi din aprilie, potrivit ONU. ”Lumea rămâne extrem de preocupată”, a insistat sursa citată.
UE impusese deja, în iunie, apoi în iulie, sancţiuni vizând Crimeea. Ea a interzis astfel importul de produse provenite din peninsulă. Uniunea interzicea deja investiţiile în proiecte de infrastructură în câteva domenii (transporturi, telecomunicaţii, energie, exploatare energetică şi minieră).