„Vin să-i informez pe membrii NATO că vom aproba, sper eu lunea viitoare la Luxemburg, o nouă tranşă din sprijinul nostru militar pentru forţele armate ucrainene”, a declarat Borrell la sosirea sa la sediul Alianţei.
În total, UE va aloca astfel „peste 3 miliarde de dolari de resurse de la Facilitatea europeană de susţinere a păcii”, a adăugat el înainte de o reuniune cu miniştrii apărării din cele 30 de state membre.
De la începutul ofensivei ruse în Ucraina, europenii au alocat deja 2,5 miliarde de euro din suma de 5,7 miliarde de euro din fondul creat în afara bugetului european pentru a finanţa livrările de armament către Ucraina. Noua tranşă va fi de 500 de milioane, susţine o sursă europeană citată de France Presse.
Miniştrii de externe din UE se reunesc luni la Luxemburg pentru a aproba această nouă finanţare şi a lansa o importantă misiune militară pentru a ajuta trupele ucrainene să înfrunte forţele de invazie ruseşti.
Noua misiune militară va fi de asemenea finanţată din Facilitatea europeană de susţinere a păcii. Ea ar urma să permită formarea „iniţială” a 15.000 de militari ucraineni, potrivit unor surse diplomatice.
Acordul politic la care au ajuns miercuri ambasadorii UE la Bruxelles prevede un cartier general pentru misiune şi centre de formare în fiecare stat membru care va participa. Polonia şi Germania şi-au anunţat deja disponiblitatea de a găzdui cartierul general.
Potrivit anturajului ministrului apărării francez, Sébastien Lecornu, Franţa va participa şi ea la formarea militarilor.
Membrii NATO s-au angajat să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană şi antirachetă care necesită mai multe luni de formare pentru utilizare.
Regatul Unit, care nu mai face parte din UE, antrenează deja de mai multe luni militari ucraineni pe teritoriul său.