UE va propune ca licenţele de telecomunicaţii să fie acordate pentru o perioadă de minimum 25 de ani
Executivul comunitar urmează să îşi publice propunerile luna viitoare în speranţa că documentele vor intra în vigoare în 2018. Cu toate acestea, propunerile Comisiei trebuie aprobate de statele membre şi de Parlamentul European înainte de a deveni lege şi în consecinţă ar putea fi revizuite dacă statele membre se opun.
Comisia Europeană încearcă de mai mulţi ani să coordoneze modul în care guvernele naţionale alocă blocuri de frecvenţe către operatorii de telefonie mobilă precum Vodafone sau Deutsche Telekom, în încercarea de a crea o piaţă unică de telecomunicaţii la nivel european. Cu toate acestea, autorităţile naţionale sunt reticente la ideea de a renunţa la controlul asupra licitaţiilor pentru acordarea de licenţe, pe care le consideră o resursă naţională, iar durata pentru care sunt acordate aceste licenţe variază la nivelul Europei, ceea ce îngreunează sarcina companiilor de a opera la o scară mai largă.
Potrivit planurilor Comisiei, licenţele vor fi acordate pe o perioadă de cel puţin 25 de ani iar Comisia va avea puterea de a adopta linii directoare obligatorii cu privire la unele condiţii din procesul de atribuire a licenţelor precum termenul limită pentru alocarea de spectru şi împărţirea spectrului. În plus, statele membre vor putea să organizeze în comun licitaţii pentru atribuirea de spectru în ideea de a acorda licenţe în mai multe ţări dar acest lucru va fi unul voluntar.
‘Licenţele pe termen lung cu o durată de cel puţin 25 de ani vor creşte stabilitatea şi certitudinea pentru investiţii pentru şi cerinţele în materie de inovaţie’, se arată în documentul consultat de Reuters.
Operatorii de telecomunicaţii susţin că o politică coordonată la nivelul UE ar pune Europa în fruntea procesului de trecerea la noua generaţie de servicii de internet mobil, 5G, care va sta la baza unor servicii inovative precum automobilele autonome, serviciile medicale la distanţă şi conectarea la Internet a obiectelor uzuale.
Executivul comunitar a făcut o prioritate din dezvoltarea rapidă tehnologiei 5G în Europa şi estimează că această tehnologie va aduce beneficii de 146,5 miliarde de euro pe an.