UE va pune capăt restricţiilor la panourile fotovoltaice din China, în septembrie

Uniunea Europeană va renunţa, în luna septembrie, la restricţiile impuse importurilor de panouri şi celule fotovoltaice provenite din China, respingând solicitările venite de la producătorii europeni care susţin că prin această măsură blocul comunitar îşi va deschide larg porţile pentru produsele chineze la preţuri de dumping, informează Reuters.
Economica.net - vin, 24 aug. 2018, 09:35
UE va pune capăt restricţiilor la panourile fotovoltaice din China, în septembrie

Prima dată Uniunea Europeană a impus măsuri anti-dumping şi anti-subvenţii pentru panourile fotovoltaice şi celule fotovoltaice provenite din China în anul 2013 şi, ulterior, în luna martie 2017, le-a extins pentru alte 18 luni.

Potrivit unor surse din apropierea discuţiilor, Comisia Europeană a propus respingerea unei solicitări care viza o nouă prelungire şi a obţinut sprijinul majorităţii statelor membre UE.

În prezent producătorii chinezi îşi pot vinde panourile fotovoltaice în UE fără taxe dacă le comercializează la un preţ cel puţin similar cu un preţ minim, care a scăzut constant. Dacă produsele sunt vândute la un preţ inferior celui minim, atunci trebuie să plătească taxe de până la 64,9%.

Uniunea Europeană trebuie să realizeze un echilibru delicat între protejarea intereselor producătorilor europeni pe de o parte, şi solicitările importatorilor şi celor care vor să instaleze panouri fotovoltaice, care cer o reducere a costurilor pentru echipamentele de producţie a energiei fotovoltaice. În plus, Bruxelles-ul este îngrijorat şi de posibilul răspuns al autorităţilor de la Beijing, având în vedere că în 2013 cele două părţi s-au aflat pe marginea unui război comercial cu privire la acest subiect.

Cu toate acestea, EU ProSun, un organism care îi regrupează pe producătorii europeni de panouri fotovoltaice, susţine că există motive pentru ca restricţiile să fie prelungite. EU ProSun precizează că în urma deciziei autorităţilor de la Beijing de a limita instalare de noi capacităţi fotovoltaice, producătorii chinezi au capacităţi în exces de 30 de Gigawaţi pe care le pot redirecţiona doar pe câteva pieţe, având în vedere că SUA au impus deja tarife vamale suplimentare iar India vrea să facă la fel.

„Numai UE înlătură în mod iresponsabil toate restricţiile şi îi invită pe producătorii chinezi să elimine competiţia europeană şi cea venită din partea terţelor părţi pe piaţa din UE”, a declarat preşedintele EU ProSun, Milan Nitzschke, adăugând că unele companii se gândesc să conteste în justiţie decizia Comisiei la CJUE.

Pe de altă parte organizaţia SolarPower Europe, care îi reprezintă pe cei care se opun restricţiilor, evocă studiile realizate de Comisia Europeană şi firma EY care arată că cererea de panouri fotovoltaice ar putea creşte cu până la 30%, ceea ce ar crea aproximativ 45.000 de locuri de muncă, dacă restricţiile impuse produselor chineze ar fi eliminate.

Te-ar mai putea interesa și
Nouă scumpire a carburanților, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Nouă scumpire a carburanților, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Azi a avut loc a patra modificare de preț a carburanților în benzinării din aceasă lună. S-a scumpit doar benzina, prețul motorinei a rămas la fel....
Autostrada Transilvania: A fost contestat rezultatul licitației pentru cel mai mare contract, cu Tunelul Meseș
Autostrada Transilvania: A fost contestat rezultatul licitației pentru cel mai mare contract, cu Tunelul Meseș
Italienii de la WeBuild au depus contestație după ce turcii de la Makyol au fost desemnați câștigători ai celui mai ...
Țiriac a primit ultima autorizație de la ANRE pentru un parc fotovoltaic din Prahova, făcut cu finanțare din PNRR
Țiriac a primit ultima autorizație de la ANRE pentru un parc fotovoltaic din Prahova, făcut cu finanțare din PNRR
O firmă controlată de Ion Țiriac a obținut de la Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ultima autorizație ...
Andrei Cantaragiu, CEO City Garden Residence, care a investit 60 de milioane de euro în rezidențial: Pe termen lung, avem în vedere dezvoltări în zona centrală și de nord a Capitalei
Andrei Cantaragiu, CEO City Garden Residence, care a investit 60 de milioane de euro în rezidențial: Pe termen lung, avem ...
Dezvoltatorul City Garden, deținut de un grup de companii cu capital din Asia și care a investit pe plan local 60 de milioane ...