UE va revizui regimul bonusurilor pentru băncile mai mici

Comisia Europeană analizează dacă va excepta creditorii mai mici de la reglementările privind limitarea bonusurilor plătite angajaţilor băncilor, a declarat, marţi, Jonathan Hill, comisarul european pentru servicii financiare, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Economica.net - mar, 01 mart. 2016, 21:33
UE va revizui regimul bonusurilor pentru băncile mai mici

Uniunea Europeană a introdus o serie de limite pentru bonusurile plătite angajaţilor băncilor, în ideea de a pune capăt tendinţei bancherilor de a-şi asuma riscuri prea mari, tendinţă care a contribuit la criza financiară din 2007-2009 şi a obligat guvernele să vină în ajutorul băncilor.

Legea europeană stipulează că salariaţii din bănci nu trebuie să primească prime mai mari de 100% din salariul de bază sau 200% dacă statul în cauză autorizează acest lucru. Legea se aplică celor din conducerea băncilor şi celor care îşi asumă riscuri, majoritatea cu sediul la Londra.

Vorbind în Parlamentul britanic, Hill a afirmat că nu sprijină o limitare a bonusurilor, deoarece problema acestor compensaţii este una sensibilă.

Responsibilitatea privind plata bancherilor nu a mai fost inclusă în portofoliul lui Jonathan Hill şi de această problemă se ocupă acum comisarul european pentru justiţie, Vera Jourova.

‘Colega mea, Vera Jourova, analizează problema plăţii bancherilor din punctul de vedere al proporţionalităţii şi dacă în viitor va avea mai mult sens să fie aplicată într-un mod uniform la toate tipurile de instituţii de creditare sau dacă ar avea mai mult sens să fie aplicată proporţional’, a explicat Hill.

Acesta a adăugat că discuţiile privind regimul bonusurilor pentru băncile mai mici fac parte din politica UE de atenuare a reglementărilor pentru firmele mai mici, pentru ca acestea să se concentreze pe crearea de locuri de muncă şi pe stimularea creşterii economiei.

Luni, Banca Angliei şi Autoritatea de Reglementare a Pieţelor Financiare din Marea Britanie (FCA) au anunţat că nu vor aplica limitarea bonusurilor la toate băncile.

În decembrie, Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a anunţat că UE ar trebui să ia în considerare amendarea legii ‘pentru a sprijini explicit excepţiile specifice la aplicarea aranjamentelor amânate. Neaplicarea reglementărilor ar trebui să fie posibilă pentru instituţiile mici şi pentru angajaţii care primesc doar o sumă mică din remuneraţia variabilă’.

De asemenea, EBA a publicat o versiune revizuită a reglementărilor privind plata bancherilor, care nu va intra în vigoare până în ianuarie 2017, un an mai târziu decât se anticipa, pentru ca statele membre ale UE să aibă mai mult timp la dispoziţie pentru a le adopta.

Şeful Autorităţii de Supraveghere Financiară din Marea Britanie (FCA), Martin Wheatley, a avertizat recent că băncile vor găsi metode de a evita plafonarea bonusurilor, în condiţiile în care autorităţile de la Londra sunt îngrijorate că noile reglementări afectează competitivitatea industriei financiare a ţării.

Câştigurile mari din sectorul financiar, plătite deseori sub forma bonusurilor variabile, reprezintă un subiect exploziv în Europa, spunându-se despre acestea că încurajează asumarea de riscuri mari pe termen scurt şi, de asemenea, că sunt disproporţionat de mari în contextul actual de austeritate.

Te-ar mai putea interesa și
Olaf Scholz îi transmite lui Trump că principiul inviolabilităţii graniţelor se aplică tuturor ţărilor, fie că sunt în est sau în vest
Olaf Scholz îi transmite lui Trump că principiul inviolabilităţii graniţelor se aplică tuturor ţărilor, fie că sunt ...
Cancelarul german Olaf Scholz a cerut din nou sâmbătă "tuturor ţărilor, fie că sunt din est sau din vest", să respecte graniţele internaţionale, subliniind că "nicio ţară nu este curtea......
TikTok a avertizat că și alte firme pot să aibă soarta lui, în timpul procesului de la Curtea Supremă a SUA privind interzicea sa pe teritoriul american
TikTok a avertizat că și alte firme pot să aibă soarta lui, în timpul procesului de la Curtea Supremă a SUA privind ...
Avocatul care reprezintă TikTok și compania mamă din China, ByteDance, a avertizat, în timpul pledoariei din fața Curții ...
Pandemia rămâne un subiect tabu în China la cinci ani de la înregistrarea primului deces de COVID-19
Pandemia rămâne un subiect tabu în China la cinci ani de la înregistrarea primului deces de COVID-19
Pandemia de COVID-19 rămâne un subiect tabu în China, unde în urmă cu cinci ani s-a înregistrat primul deces cunoscut ...
Cseke Attila: MDLPA este singurul minister care nu a solicitat posturi în ultimii patru ani. Nu cred că se impun măsuri de eficientizare, dar vom face o analiză
Cseke Attila: MDLPA este singurul minister care nu a solicitat posturi în ultimii patru ani. Nu cred că se impun măsuri ...
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat sâmbătă, la Oradea, că MDLPA este singurul minister care nu a solicitat ...