UE va ridica sancţiunile împotriva preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko – surse diplomatice

Economica.net
12 02. 2016
luka_92983600

Cei 28 de miniştri europeni ai afacerilor externe trebuie să adopte luni un text ce dă undă verde ridicării acestor sancţiuni ‘la adresa a 170 de persoane şi trei entităţi’ ce au fost vizate de îngheţarea averilor lor şi de o interdicţie privind eliberarea de vize de intrare în UE.

‘Lukaşenko a fost scos de pe listă’, a precizat o altă sursă diplomatică. Preşedintele belarus, descris de SUA drept ‘ultimul dictator al Europei’, a fost trecut pe această listă în ianuarie 2011, ca replică la reprimarea violentă a protestelor ce au urmat realegerii sale la sfârşitul lui 2010.

Apoi, decizia va trebui adoptată oficial de cele 28 de state membre înainte de 29 februarie, dată la care aceste sancţiuni, deja suspendate din octombrie 2015, expiră.

Embargoul asupra livrării de arme în Republica Belarus va fi, cu toate acestea, menţinut, iar patru persoane ‘legate de dispariţia de opozanţi politici la sfârşitul anilor 1990’ vor continua să figureze pe lista neagră a UE.

UE a suspendat deja, la sfârşitul lui octombrie 2015, aplicarea de sancţiuni, ca răspuns la eliberarea de către puterea de la Minsk a unor prizonieri politici, eliberare pe care europenii o cer de multă vreme.

Acuzat de ani de zile de grave atingeri aduse drepturilor omului, de reprimarea opoziţiei şi de reducere la tăcere a presei, Lukaşenko şi-a multiplicat semnalele de deschidere în 2015. El a folosit cu abilitate mai ales criza ucraineană în avantajul său, impunându-se ca mediator între Rusia şi UE, dar şi găzduind la Minsk negocieri de pace între Kiev şi separatiştii proruşi.

‘Trebuie să se ţină cont de fondul geopolitic. În contextul crizei ucrainene, Republica Belarus a jucat un rol pozitiv şi există o voinţă manifestă de apropiere cu UE’, a subliniat diplomatul.

‘Însă aceasta nu înseamnă că închidem ochii la situaţia din această ţară. Este clar că Belarus nu este raiul pe pământ, situaţia cu drepturile fundamentale este departe de a fi satisfăcătoare’, a continuat el, lăsând astfel deschisă uşa pentru o restabilire a sancţiunilor în caz de ‘degradare’ a situaţiei.