Propunerile urmează să fie dezvăluite săptămâna viitoare într-un document cadru privind viitorul zonei euro, care face parte dintr-un plan mai amplu al Executivului comunitar privind modernizarea UE după Brexit, pe fondul creşterii sentimentului eurosceptic.
‘Vom încerca să oferim un cadru care este suficient de atractiv, sau cum se spune în filme, o ofertă de nerefuzat’, a declarat Pierre Moscovici.
Statele membre UE, exceptând Marea Britanie şi Danemarca, sunt obligate să adopte moneda euro dar nu există un termen limită până la care trebuie să facă această trecere.
Moscovici a precizat că statele membre ar trebui să facă treptat tranziţia la moneda euro dar a subliniat că Executivul comunitar nu are puterea şi nici nu vrea să forţeze statele membre să adopte moneda unică până la o anumită dată.
În multe state membre UE din afara zonei euro, opinia publică se opune aderării la moneda unică. Potrivit rezultatelor Eurobarometrului din luna decembrie 2016, 57% dintre polonezi se opun aderării la euro. De asemenea, există o opoziţie puternică în Marea Britanie, Cehia, Suedia, Danemarca şi Bulgaria. În schimb, ungurii, croaţii şi românii sunt cei mai favorabili la ideea aderării la moneda unică.
Pierre Moscovici a apreciat că după Brexit zona euro va domina economia UE, ceea ce oferă un stimulent suplimentar pentru ţările membre să adopte moneda unică.