UE vrea ca Londra să respecte, post-Brexit, regulile comunitare privind drepturile muncitorilor, ajutorul de stat şi mediul
UE vede acest lucru drept esenţial pentru asigurarea unui ‘teren de joc neted’ dacă aşa-numita ‘plasă de siguranţă’ pentru menţinerea deschisă a frontierei irlandeze după Brexit începe să-şi facă efectul după Brexit, ţinând legat întregul Regat Unit de o uniune vamală cu blocul comunitar.
„Plasa de siguranţă”, un mecanism de urgenţă care să garanteze că frontiera dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda rămâne deschisă, constituie cel mai mare impediment în negocierile privind ‘divorţul’ dintre UE şi Regatul Unit.
Uniunea Europeană a prezentat cele trei domenii – ajutorul de stat, mediul şi drepturile muncitorilor – drept o condiţie minimă necesară, corelată cu neaplicarea niciunul tarif comercial intern sau cote şi aceleaşi tarife externe.
Bruxelles-ul nu ar dori să-i permită Marii Britanii să se retragă unilateral din mecanismul „plasei de siguranţă”, dar propune ca o asemenea decizie să poată fi luată de un comitet comun.
Pentru UE, convenirea unei uniuni vamale pentru întregul Regat Unit este dificilă întrucât riscă să prejudicieze viitoarea relaţie a blocului comunitar cu Londra.
În ceea ce îi priveşte pe britanici, este important să încheie un acord cu UE înainte de finalul anului, pentru a oferi companiilor o oarecare claritate pentru primul trimestru din 2019, când Regatul Unit va deveni prima ţară care părăseşte Uniunea Europeană.