UE vrea ca telefoanele și tabletele să fie mai rezistente. Noi norme pentru durata bateriei, piese de schimb și ecrane

Comisia Europeană propune noi norme pentru telefoanele mobile și telefoane fără fir, precum și tabletele care se vând în interiorul blocului comunitar, în cadrul actualului regulament UE privind etichetarea energetică.
Lidia Neagu - vin, 16 iun. 2023, 23:03
UE vrea ca telefoanele și tabletele să fie mai rezistente. Noi norme pentru durata bateriei, piese de schimb și ecrane

Această nouă propunere vine în aceeași zi cu aprobarea de către Parlamentul European și Consiliu a unor măsuri menite să facă aceste dispozitive mai eficiente din punct de vedere energetic, mai durabile și mai ușor de reparat, în urma unei propuneri a Comisiei din noiembrie 2022, în temeiul Regulamentului UE privind proiectarea ecologică.

Telefoanele mobile și tabletele produse în conformitate cu aceste norme vor economisi aproape 14 terawați-oră de energie primară în fiecare an până în 2030. Aceasta reprezintă o treime din consumul de energie primară al acestor produse în prezent. Noile norme vor contribui, de asemenea, la optimizarea utilizării materiilor prime esențiale și la facilitarea reciclării acestora.

În conformitate cu regulamentul privind etichetarea energetică propus astăzi, smartphone-urile și tabletele introduse pe piața UE vor trebui să afișeze informații privind eficiența energetică, longevitatea bateriei, protecția împotriva prafului și a apei și rezistența la căderi accidentale.

De asemenea, este pentru prima dată când un produs introdus pe piața UE va trebui să afișeze un scor de reparabilitate. Acest lucru îi va ajuta pe consumatorii din UE să facă alegeri de cumpărare mai informate și mai durabile și va încuraja consumul durabil.

Noile produse vor utiliza actualele și bine-cunoscutele etichete energetice ale UE pe scara A-G, iar baza de date la nivelul UE Registrul european al produselor pentru etichete energetice (EPREL) va furniza informații suplimentare despre produs.

În plus, Regulamentul privind proiectarea ecologică, recent aprobat, stabilește cerințe minime pentru telefoanele mobile și fără fir și pentru tabletele care sunt introduse pe piața UE, inclusiv:

Rezistența la căderi sau zgârieturi accidentale, protecția împotriva prafului și a apei și utilizarea unor baterii suficient de durabile.
Bateriile trebuie să reziste la cel puțin 800 de cicluri de încărcare și descărcare, păstrând cel puțin 80% din capacitatea lor inițială.
Norme privind dezasamblarea și repararea, inclusiv obligația producătorilor de a pune la dispoziția reparatorilor piese de schimb esențiale în termen de 5-10 zile lucrătoare și până la 7 ani de la încetarea vânzărilor modelului de produs pe piața UE.
Disponibilitatea actualizărilor sistemului de operare pentru perioade mai lungi: cel puțin 5 ani de la introducerea pe piață a produsului.
Acces nediscriminatoriu pentru tehnicieni profesioniști la orice software sau firmware necesar pentru înlocuire.

Aceste norme privind etichetarea energetică vor fi acum înaintate Parlamentului European și Consiliului pentru o perioadă de examinare de două luni, după care vor fi adoptate în mod oficial dacă nu există obiecții la text din partea colegislatorilor.

Pentru a alinia intrarea în vigoare a acestor două acte legislative referitoare la aceeași categorie de produse, publicarea lor în Jurnalul Oficial va avea loc în aceeași zi, după ce va fi adoptată legislația privind etichetarea energetică.

După intrarea lor în vigoare, ambele propuneri prevăd o perioadă de tranziție de 21 de luni înainte ca cerințele să devină aplicabile.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Energiei, Bogdan Ivan: În momentul de faţă suntem într-o situaţie echilibrată în privința producției de energie electrică, deşi avem cel mai mic debit pe Dunăre din ultimii 32 de ani
Ministrul Energiei, Bogdan Ivan: În momentul de faţă suntem într-o situaţie echilibrată în privința producției de ...
Situaţia actuală în materie de producţie de energie electrică în România este echilibrată, deşi avem cel mai mic debit pe Dunăre din ultimii 32 de ani, a declarat, joi, într-o conferinţă......
A6: Primul lot al autostrăzii Craiova – Filiași are constructor desemnat
A6: Primul lot al autostrăzii Craiova – Filiași are constructor desemnat
Asocierea turco-română OZALTIN INSAAT TICARET VE SANAYI A.S. (lider) - STRADE BAUUNTERNEHMUNG SRL – INFRAVIS S.R.L. (Turcia ...
Moscova a început naționalizarea unui mare producător de aur, deși patronul, Konstantin Strukov, e pe lista de sancțiuni occidentale pentru sprijinul acordat statului rus
Moscova a început naționalizarea unui mare producător de aur, deși patronul, Konstantin Strukov, e pe lista de sancțiuni ...
Biroul procurorului general al Rusiei a demarat o acţiune în justiţie prin care încearcă să naţionalizeze activele ...
Ce se întâmplă cu berea după creşterea accizelor şi a TVA – Avertismentul Asociaţiei Berarii României
Ce se întâmplă cu berea după creşterea accizelor şi a TVA – Avertismentul Asociaţiei Berarii României
Piaţa berii se poate contracta cu până la 10% în acest an, în condiţiile în care se află deja la minimumul ultimilor ...