UE vrea puteri sporite pentru a proteja companiile europene de concurenţa neloială din străinătate

UE a propus extinderea puterilor autorităţilor europene pentru a putea proteja mai bine companiile locale împotriva concurenţei neloiale din străinătate, un semnal al unei poziţii mai agresive despre care se crede că ar viza o echilibrare a forţei de export a Chinei, potrivit Wall Street Journal.
Economica.net - joi, 11 apr. 2013, 13:20
UE vrea puteri sporite pentru a proteja companiile europene de concurenţa neloială din străinătate

Propunerea vine într-o perioadă în care Comisia Europeană (CE) analizează dacă să acţioneze împotirva Chinei în dispute comerciale importante, implicând panouri solare şi echipamente de telecomunicaţii.

O delegaţie a CE a plecat miercuri către Beijing, la cererea guvernului chinez, pentru discuţii legate de cele două cazuri, a declarat un oficial UE, citat de Wall Street Journal.

Cele două sectoare în dispută reprezintă industrii de înaltă tehnologie, pe care Europa miza să fie un motor de creştere economică şi locuri de muncă. În contextul declinului acestor industrii, ca urmare a concurenţei dure din partea rivalilor chinezi, oficialii europeni analizează dacă să treacă la contraatac.

Propunerea Comisiei pentru atribuţii sporite ar creşte nivelul tarifelor care pot fi impuse companiilor din străinătate susţinute cu subvenţii incorecte de către guverne. De asemenea, ar spori puterile CE pentru declanşarea de investigaţii referitoare la concurenţa neloială, nemaifiind necesare plângeri ale companiilor europene. Companiile din Europa sunt reticente să iniţieze astfel de demersuri, din cauza riscului de represalii din partea guvernelor străine.

UE a avut dispute repetate cu China în aceste privinţe. Comisarul european pentru comerţ, Karel De Gucht, consideră subvenţiile industriale din China ca o problemă gravă, notează Wall Street Journal. Guvernul de la Beijing se răzbună însă pe companiile care depun plângeri pe chestiuni comerciale, prin impunerea de tarife la exporturile acestora sau prin acţiuni împotriva investiţiilor pe care le au în China, afirmă oficiali europeni şi şefi de companii.

Oficialii UE speră ca investigaţiile declanşate de Comisie să devină o componentă obişnuită a arsenalului european împotriva practicilor comerciale neloiale. China a afirmat în trecut că ajutorul pe care îl acordă companiilor este similar celui pe care îl primesc companiile din Vest de la propriile guverne.

Comisia a analizat în ultimul an dacă să înceapă o acţiune împotriva producătorilor chinezi de echipamente telecom Huawei şi ZTE. Cele două companii au câştigat cotă de piaţă importantă în Europa, în detrimentul Ericsson, Alcatel-Lucent şi Nokia-Siemens Networks. Subvenţiile generoase de la guvernul chinez au permis Huawei şi ZTE să ofere preţuri mai bune decât rivalii, afirmă oficiali europeni.

Unul dintre motivele pentru care Comisia nu a acţionat încă este obţinerea cu dificultate de date de la industria europeană de profil. Noua propunere va acorda Comisiei puterea de a impune companiilor să furnizeze informaţii în cadrul investigaţiilor de practici neloiale.

Comisia urmează să decidă în iunie dacă va impune tarife speciale de import panourilor solare din China, într-una din cele mai mari dispute comerciale de până acum. UE este cea mai mare piaţă din lume pentru panouri solare.

Importurile de panouri solare au decimat industria de profil europeană, împingând preţurile în jos şi mulţi producători în faliment. Expansiunea a fost susţinută de credite ieftine acordate de băncile din China. Producătorii chinezi de panouri solare, împovăraţi de datorii mari şi cu tarife ridicate de acces pe piaţa din SUA, ar putea primi o nouă lovitură dacă Europa decide să acţioneze, scrie cotidianul american.

Compania chineză Suntech Power Holdings, cel mai mare producător de panouri din lume în trecut, a cerut în martie protecţia legii falimentului din cauza datoriilor uriaşe.

Atât pentru sectorul panourilor solare cât şi pentru cel de echipamente telecom, principala îngrijorare a oficialilor europeni este finanţarea ieftină primită de companiile chineze de la bănci de stat. China nu a semnat un acord la nivelul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică referitor la cât de mult pot împrumuta companiilor băncile de import-export deţinute de stat.

Propunerea Comisiei va trebui aprobată de Parlamentul European şi de guvernele naţionale în cadrul unui Consiliu European, înainte de a deveni lege.

Te-ar mai putea interesa și
Săptămâna viitoare ar trebui stabilit calendarul alegerilor – președinte interimar PNL
Săptămâna viitoare ar trebui stabilit calendarul alegerilor – președinte interimar PNL
Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat că Guvernul trebuie să stabilească săptămâna viitoare calendarul pentru alegerile prezidenţiale, pentru ca acestea să poată fi......
Bolojan: Din punctul de vedere al PNL, domnul Crin Antonescu este candidatul coaliţiei la prezidenţiale
Bolojan: Din punctul de vedere al PNL, domnul Crin Antonescu este candidatul coaliţiei la prezidenţiale
Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat că, din punctul de vedere al partidului, Crin Antonescu este candidatul ...
Numărul societăților cu capital străin înființate în România a scăzut cu peste 13% în primele 11 luni din 2024
Numărul societăților cu capital străin înființate în România a scăzut cu peste 13% în primele 11 luni din 2024
Un număr de 5.588 de societăţi cu capital străin au fost înfiinţate în România în primele 11 luni din 2024, în ...
Aglomeraţie pe Valea Prahovei; se circulă în coloană între Breaza şi Comarnic şi între Sinaia şi Buşteni
Aglomeraţie pe Valea Prahovei; se circulă în coloană între Breaza şi Comarnic şi între Sinaia şi Buşteni
Centrul INFOTRAFIC informează că duminică sunt valori ridicate de trafic pe DN 1 Ploieşti - Braşov, circulându-se în ...