UE vrea să combată pirateria online a transmisiei evenimentelor sportive şi a altor evenimente în direct
Recomandarea încurajează statele membre, autorităţile naţionale, titularii de drepturi şi furnizorii de servicii intermediare să ia măsuri eficace, echilibrate şi adecvate pentru a combate retransmisia neautorizată a unor astfel de transmisii, care să respecte pe deplin drepturile fundamentale şi normele de protecţie a datelor cu caracter personal. Prin intensificarea luptei împotriva pirateriei online, recomandarea va contribui la consolidarea competitivităţii sportului şi a industriilor creative din UE.
„Piratarea la scară comercială pune în pericol viabilitatea industriilor noastre creative şi sportive, în special în cazul evenimentelor în direct care generează cea mai mare parte a valorii lor în timpul transmisiei în timp real. Prin urmare, este esenţial ca intermediarii online să coopereze cu organizatorii de evenimente sportive în direct, precum şi cu organismele de radiodifuziune pentru a combate piratarea evenimentelor în direct”, a declarat vicepreşedinta Comisiei Europene, Margrethe Vestager.
Recomandarea se axează pe trei domenii principale: tratarea promptă a notificărilor referitoare la evenimente în direct – se subliniază importanţa unor acţiuni urgente din partea furnizorilor de servicii de găzduire pentru a reduce la minimum daunele cauzate de transmisiile ilegale; ordinele de încetare dinamice – se recomandă utilizarea ordinelor de încetare a transmisiilor neautorizate care să fie adaptate evenimentelor în direct şi, în cazul evenimentelor sportive în direct, statele membre sunt încurajate să acorde calitate procesuală activă organizatorilor de evenimente sportive astfel încât aceştia să poată solicita emiterea unui ordin de încetare în cazul în care acest lucru nu este posibil în prezent; oferte comerciale şi sensibilizare – li se recomandă organizatorilor de evenimente sportive şi de alte evenimente precum şi organismelor de radiodifuziune să sporească disponibilitatea, accesibilitatea şi atractivitatea ofertelor lor comerciale pentru utilizatorii finali din întreaga Uniune.
Recomandarea încurajează cooperarea dintre autorităţile naţionale relevante şi dintre titularii de drepturi şi intermediari pentru a combate retransmisia neautorizată a evenimentelor în direct. Un obiectiv important este asigurarea unui schimb periodic de informaţii între autorităţile administrative cu privire la măsurile aplicate, provocările cu care se confruntă acestea şi bunele practici aplicate împotriva piratării online a evenimentelor în direct. Este importantă cooperarea transfrontalieră între statele membre având în vedere natura fenomenului piratării, care are loc la nivel transfrontalier.
În cele din urmă, recomandarea prevede un sistem robust de monitorizare pentru a evalua efectele luptei împotriva piratării şi a analiza eventualele măsuri suplimentare necesare. Aceste eforturi vor fi sprijinite de Observatorul European al Încălcărilor Drepturilor de Proprietate Intelectuală (Observatorul EUIPO) şi vor presupune stabilirea în mod clar a unor indicatori-cheie de performanţă pentru efectuarea unei monitorizări eficace.