UE vrea să oblige firmele chineze să transfere proprietatea intelectuală către întreprinderile lor deschise în Europa – Financial Times

Pornind de la sectorul bateriilor, oficialii Comisiei Europene vor să oblige companiile chineze să transfere proprietatea intelectuală către întreprinderile create de ei în Europa în schimbul unor subvenții.
Robert Stan - mie, 20 nov. 2024, 14:23
UE vrea să oblige firmele chineze să transfere proprietatea intelectuală către întreprinderile lor deschise în Europa - Financial Times

Oficialii de la Bruxelles intenționează să oblige companiile chineze să își transfere proprietatea intelectuală către întreprinderile create în Europa în schimbul subvențiilor UE, ca parte a unui regim comercial mai strict pentru tehnologiile ecologice, scriu jurnaliștii prestigioase publicații Financial Times (FT).

Deși admit că nu au încă un răspuns oficial al Comisiei Europene pe această temă, jurnaliștii notează că doi înalți funcționari ai Uniunii Europene i-au informat că, în luna decembrie, când Bruxelles-ul va lansa o cerere de oferte pentru subvenții în valoare de 1 miliard de euro pentru dezvoltarea sectorului bateriilor, vor fi introduse noi criterii care vor impune întreprinderilor chineze să aibă fabrici în Europa și să împărtășească know-how-ul lor tehnologic. Proiectul-pilot ar putea fi extins la alte sisteme de subvenționare ale UE, inclusiv la cel al vehiculelor.

Solicitarea oficialilor europeni este o replică la reglementările impuse chiar de statul chinez companiilor externe, inclusiv europene, care investesc în marele stat asiatic.

Conform FT, această nouă decizie a Comisiei Europene reprezintă o acutizare a poziției UE față de China după noile taxe impuse pentru importurile de mașini electrice. Totodată, UE încearcă în acest fel să protejeze companiile din blocul comunitar – supuse unor reglementări de mediu stricte – împotriva importurilor ieftine și mai poluante.

Luna trecută, Comisia Europeană a confirmat taxe de până la 35% pentru vehiculele electrice importate din China, pe lângă taxa de import deja existentă de 10%. Comisia a introdus, de asemenea, cerințe mai stricte pentru companiile care solicită subvenții în domeniul producției de hidrogen, stabilind că numai 25% dintre piesele din electrolizoarele utilizate pentru producerea hidrogenului pot proveni din statul asiatic.

Mișcarea vine și pe fondul îngrijorării tot mai profunde cu privire la declinul economiei UE și la capacitatea companiilor locale de a îndeplini obiective climatice ambițioase fără a se baza pe importuri ieftine.

Nu e însă de omis faptul că persoane apropiate președintelui ales al SUA, Donald Trump, au declarat pentru Financial Times că acesta va face presiuni asupra UE pentru a-i urma exemplul și a ridica mai multe bariere în calea bunurilor și investițiilor chineze. În cazul în care Trump își pune în aplicare amenințarea de a impune tarife de 60% asupra exporturilor chineze, Beijingul ar putea încerca să le redirecționeze către alte regiuni, cum ar fi UE.

„Dacă vrem să jucăm alături de Trump în ceea ce privește unele dintre obiectivele sale, atunci trebuie să decidem ce să facem în legătură cu China”, a declarat un diplomat UE de rang înalt, conform FT.

Bateriile reprezintă o componentă semnificativă a vehiculelor electrice, reprezentând mai mult de o treime din costul final al unei astfel de mașini, ceea ce face ca lanțurile de aprovizionare cu baterii să fie esențiale pentru industria auto europeană care încearcă să treacă la modele mai puțin poluante.

Te-ar mai putea interesa și
Afaceri în creștere pentru Rezident, Airbnb-ul românesc. Veniturile din închiriere au depășit un milion de euro
Afaceri în creștere pentru Rezident, Airbnb-ul românesc. Veniturile din închiriere au depășit un milion de euro
Rezident, rețeaua de apartamente de închiriat în regim hotelier din București, Predeal, Constanța, Eforie Nord și camere duble la Corbu, a înregistrat o creștere de 56% în 2024, depășind......
Record în Japonia: cel mai mare număr de turişti străini, în octombrie
Record în Japonia: cel mai mare număr de turişti străini, în octombrie
Numărul vizitatorilor străini în Japonia a atins luna trecută nivelul record de 3,31 milioane, un avans de 31,6% faţă ...
„Trenul de mare viteză” București – Budapesta ar putea fi realizat prin PPP cu Ungaria – ministrul Transporturilor
„Trenul de mare viteză” București – Budapesta ar putea fi realizat prin PPP cu Ungaria – ministrul ...
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunțat miercuri că o linie de cale ferată de mare viteză București - Budapesta ...
Amazon închide departamentul de Machine Learning pe care îl are în România. Măsura ar afecta 400 de angajați
Amazon închide departamentul de Machine Learning pe care îl are în România. Măsura ar afecta 400 de angajați
Amazon închide departamentul de Machine Learning pe care îl are în România urmînd să disponibilizeze în jur de 400 ...