Europarlamentarii au făcut noi propuneri privind modul în care legislația comunitară ar putea să-i protejeze pe consumatori de produsele cu dublu standard de calitate. Iar una dintre ele vizează crearea unui cadru legal care să le permită consumatorilor europeni să primească despăgubiri de la producători atunci când drepturile lor au fost încălcate.
„Autoritățile naționale nu reușesc să abordeze acest aspect (dublul standard de calitate n. red.) în mod individual și solicită, prin urmare, găsirea unei soluții la nivelul UE. Reamintim că Directiva 2005/29 / CE privind practicile comerciale neloiale este principalul instrument de protecție a consumatorilor de practicile înșelătoare și neloiale; invităm Comisia să modifice anexa I la Directiva privind PCN, adăugând practica dublei calități la lista neagră; solicită Comisiei să ofere un cadru juridic care să permită consumatorilor să solicite despăgubiri din partea producătorilor atunci când au fost încălcate drepturile consumatorilor”, se menționează într-un amendament la regulamentul privind dublul standard de calitate.
Mai mult, europarlamentarii iau în calcul introducerea în legislație și definirea unui așa-numit produs de referință de la care să se poată măsura așteptările consumatorilor. „Consumatorii trebuie să fie informați în mod adecvat dacă un produs diferă de așteptările lor, astfel încât să nu cumpere un produs pe care, dacă ar fi bine informați, nu l-ar cumpăra”, mai precizează unul dintre amendamente. Acesta este urmat de un altul potrivit căruia Comisia ar trebui să înființeze o direcție specializată sub coordonarea agenției competente, cu profesioniști în domeniu, care să efectueze verificări în fabricile producătorilor și să efectueze audituri ale fluxului de producție pentru a verifica dacă compoziția rețetei date de către producător este urmărită în cazurile în care apare o suspiciune de dublă calitate.
Tot pentru o mai bună informare, una dintre propuneri se referă la elaborarea unui regulament care să se aplice în întreaga Europă prin care toate produsele comercializate pe piața UE să fie incluse într-o platformă online sub forma unui registru. Acesta ar conține, de exemplu, informațiile care se găsesc pe eticheta produsului, denumirea sub care este comercializat produsul în fiecare stat membru, caracteristicile sale nutriționale, parametrii fizico-chimici și o fotografie a produsului, asigurându-se, totodată, accesul rapid la platformă în scopul informării consumatorilor.
„Comisia invită producătorii care plasează produse cu dublu standard de calitate pe piața unică să ia măsuri imediate pentru a furniza informații privind compoziția produselor, diferențele de compoziție, precum și motivele acestor diferențe și să facă aceste informații clare și vizibile pentru consumatori pe ambalajul produselor. Invită Comisia să instituie o bază de date publică a UE cu privire la aceste produse, astfel încât aceste informații să poată fi ușor de văzut într-un singur loc pentru o comparație ușoară”, se specifică într-un alt amendament.
De asemenea, europarlamentarii propun ca numele producătorilor care folosesc astfel de practici să fie făcute publice.
Nu în ultimul rând, unul dintre europarlamentari invită Comisia să investigheze de urgență practicile din mediul de afaceri (B2B), ca de exemplu ar fi atunci când furnizorii forțează supermarketurile să comercializeze produsele dintr-o anumită fabrică, ceea ce ar putea împiedica consumatorii să cumpere produse potențial de calitate superioară dintr-o altă țară în cadrul pieței unice.