UE vrea să suprataxeze oţelul importat din Rusia, Ucraina, Iran şi Brazilia

Uniunea Europeană intenţionează să introducă taxe de până la 33% pentru importurile de produse din oţel laminate la cald provenite din Brazilia, Iran, Rusia şi Ucraina, pentru a contracara ceea ce executivul comunitar consideră preţuri incorect de mici, se arată într-un document consultat de Reuters.
Economica.net - mie, 19 iul. 2017, 09:49
UE vrea să suprataxeze oţelul importat din Rusia, Ucraina, Iran şi Brazilia

Pentru a-i ajuta pe producătorii de oţel din UE, Bruxellesul a adoptat până acum peste 40 de măsuri anti-dumping care vizează în principal China. Ultima măsură în acest sens a fost adoptată în luna iunie, când blocul comunitar a introdus o taxă de 39,5% pentru importurile de produse din oţel laminate la cald provenite din China, ceea ce a determinat un răspuns vehement din partea Beijingului.

Oţelul este a doua mare industrie din lume, după cea de petrol şi gaze, iar atenţia UE s-a modificat recent după ce s-a dovedit că barierele ridicate în calea importurilor ieftine din China au avut un impact.

‘Chiar dacă este departe de a fi perfect, acest rezultat a depăşit estimările anterioare, ceea ce va ajuta la reducerea presiunii importurilor în UE şi ar trebui să crească estimările de profit ale producătorilor locali de oţel’ au apreciat analiştii de la banca de investiţii Jefferies.

În luna iulie 2016, Comisia Europeană a lansat o investigaţie asupra de produse din oţel laminate la cald provenite din Brazilia, Iran, Rusia, Ucraina şi Serbia, după o plângere venită de la Asociaţia producătorilor europeni de oţel, Eurofer. Investigaţia CE a descoperit că produsele de oţel laminate la cald provenite din aceste ţări, exceptând Serbia, au controlat 12,6% din piaţa UE în ultimele 12 luni până la mijlocul lui 2016, faţă de o cotă de 7,5% în 2013, în condiţiile în care preţurile au scăzut cu aproape un sfert, se arată în documentul consultat de Reuters.

În acelaşi document, se arată că Bruxellesul a pus capăt investigaţiei asupra importurilor de oţel din Serbia şi în consecinţă nu vor fi impuse suprataxe pentru producătorii din această ţară.

Te-ar mai putea interesa și
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit în momentul de faţă este aplicaţia unică a statului, a declarat,......
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...