UE vrea să utilizeze fondul ESI (de 2,4 mld euro) pentru a cumpăra vaccinuri promiţătoare împotriva COVID-19

Economica.net
04 06. 2020
coronavirus__6758498575849_63212900

Această posibilitate a fost discutată miercuri la o reuniune a ambasadorilor UE, după ce Germania, Franţa, Italia şi Olanda au anunţat că au accelerat negocierile cu companiile farmaceutice pentru a-şi asigura accesul la vaccinurile care sunt dezvoltate în prezent.

Fondul UE pentru sprijin de urgenţă (ESI – Emergency Support Instrument) ar urma să fie utilizat de asemenea pentru a creşte capacitatea de producţie a vaccinurilor în Europa şi pentru a oferi asigurări împotriva pierderilor pentru companiile farmaceutice, au declarat oficialii europeni citaţi de Reuters.

Iniţiativa UE vine după acţiunile oficialilor americani de a-şi asigura vaccinuri care în prezent sunt în stadiu de dezvoltare, inclusiv o treime din primul miliard de doze din vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca. Un oficial european a spus că este necesar ca UE să facă acelaşi lucru ca şi SUA, chiar dacă aceasta înseamnă că va pierde bani deoarece multe din vaccinurile care sunt în prezent în dezvoltare nu vor avea şi succes.

Blocul comunitar este dispus să îşi asume riscuri financiare mai mari deoarece se teme că altfel nu va avea acces rapid la un vaccin împotriva unui virus care a ucis deja 385.000 de persoane la nivel global.

Fondul ESI este gestionat de Comisia Europeană, Executivul comunitar, care acţionează în numele celor 27 de state membre UE.

De asemenea, Uniunea Europeană este îngrijorată că nu vor fi disponibile suficiente doze de vaccin pentru a-şi vaccina rapid populaţia de aproape 450 de milioane de persoane, dacă un vaccin împotriva COVID-19 va fi pus la punct. În acest sens, UE lucrează la o strategie de vaccinare pentru a da prioritate persoanelor care au cea mai mare nevoie de un vaccin, precum doctori, asistente şi persoane în vârstă.

Deocamdată nu este clar cum anume se va coordona iniţiativa UE cu planurile individuale ale statelor membre de a-şi asigura vaccinuri de la companiile farmaceutice.