Aflat în vizită la Somerset, una dintre regiunile cele mai afectate din vestul Angliei, Nigel Farage a considerat „incredibil” că Guvernul nu a promis decât „100 de milioane” de lire sterline (130 de milioane în realitate, respectiv 156 de milioane de euro) acestei probleme.
„Bugetul nostru pentru ajutor internaţional se ridică la 11 miliarde de lire sterline pe an. Tot ce are de oferit Guvernul până acum reprezintă mai puţin de 1 la sută din această sumă. Nu ar fi mai corect să spună: vom începe prin a ne ajuta populaţia care suferă”, s-a întrebat liderul partidului populist la microfonul Skynews.
„De ce să dăm 300 de milioane de lire sterline pe an Indiei care are un program spaţial, un portavion şi chiar avioane pentru acesta? Să cheltuim banii aici”, a adăugat liderul UKIP, a cărui creştere a influenţei generează temeri în rândurile conservatorilor înaintea alegerilor generale din 2015.
„Este caraghios, nu-i aşa, să vezi că atunci când se produce o catastrofă în străinătate – şi accept să se spună că ce s-a întâmplat în Filipine este mai grav decât ce s-a întâmplat aici – britanicii sunt prompţi în a trimite bani şi ajutoare. Or, aici oamenii au impresia că deşi au o problemă gravă, nimeni nu face nimic, nimeni nu se preocupă”, a conchis Farage.
Sud-vestul Marii Britanii este afectat de inundaţii excepţionale de peste o lună. În plus, sunt aşteptate noi ploi săptămâna viitoare, în timp ce furia creşte în rândul locuitorilor afectaţi.
Duminică dimineaţă, secretarul de stat pentru colectivităţi locale, Eric Pickles, a recunoscut că Guvernul a „făcut erori” şi le-a prezentat scuze sinistraţilor.
El a declarat pentru BBC că Guvernul „s-a sprijinit probabil pe recomandările Agenţiei pentru Mediu”, al cărei preşedinte, Lord Chris Smith, este ţinta criticilor.
Refuzând să cedeze apelurilor la demisie, Lord Smith a fost primit cu răceală, vineri, în regiune. El a fost urmat de premierul David Cameron, care a făcut o vizită scurtă la Somerset vineri.
Şeful Guvernului a promis ajutor şi a cedat în faţa revendicărilor locuitorilor, care i-au cerut dragarea râurilor. Dar el a avertizat că acest lucru va dura, având în vedere „condiţiile meteorologice extraordinare”.