Ucrainenii de la DTEK au pus în funcțiune al doilea parc din România, cel fotovoltaic din Mureș, după cel eolian din Iași. Sunt primii pași pe drumul celor 5.000 MW pe care îi vor în Europa
Grupul DTEK anunță astăzi un pas important în ambiția sa de a deveni un furnizor important de energie curată în Europa, prin startul producției de energie electrică la proiectele sale de debut în afara Ucrainei, arată compania într-un comunicat de presă.
Cele două proiecte din România – unul eolian și unul solar – sunt primele dintr-un portofoliu european care va cuprinde Italia, Polonia, România și Croația și sunt dezvoltate de DTEK Renewables International (DRI), filiala deținută integral de DTEK, cu sediul în Olanda, mai arată comunicatul.
Cele două proiecte din România sunt primele din cadrul planurilor DRI de a ajunge la o capacitate instalată de 5GW în UE până în 2030. Împreună, acestea au implicat o investiție totală de 150 de milioane de euro.
Proiectul Ruginoasa este un parc eolian de 60 MW cu 10 turbine Vestas V162-6,0 MW în județul Iași, România. Lucrările de construcție au început în martie 2023, lucrându-se cu antreprenorii Eximprod Engineering, Tractebel Engineering și Electromontaj. Investiția totală este de 107 milioane de euro.
Proiectul Glodeni este un parc solar de 53 MWp în județul Mureș, România. Ca și Ruginoasa, construcția a început în martie 2023, iar prima energie a fost acceptată de Transelectrica pe 5 ianuarie 2024. DRI a încheiat parteneriate cu antreprenori și producători specializați, printre care Ostenweg, Risen, Ideematec, Krone Solar și Energobit. Investiția totală se ridică la 43 de milioane de euro.
Împreună, cele două parcuri vor produce aproximativ 225 000 MWh de energie electrică pe an – suficient pentru a aproviziona peste 58.500 de locuințe și pentru a reduce emisiile de carbon cu 58 000 de tone pe an, mai arată compania.
„Ucrainenii au ales definitiv că viitorul lor este în Europa, iar extinderea DTEK în UE este o dovadă vie a acestei ambiții. Sunt extrem de mândru de echipele de la Glodeni și Ruginoasa în producerea de energie verde pentru consumatorii români. Acest moment marchează un nou pas înainte în integrarea sistemelor energetice ale Europei și Ucrainei, pe măsură ce Ucraina se îndreaptă spre aderarea la UE”, a declarat ăn comunicat Maxim Timchenko, CEO of DTEK.
“Glodeni și Ruginoasa sunt două proiecte din cadrul unui angajament mai amplu al DTEK de a contribui la decarbonizarea atât a sistemului energetic ucrainenean, cât și a celor europene și de a integra pe deplin sistemul energetic al Ucrainei cu cel al UE. În martie 2022, la mai puțin de o lună de la invazia pe scară largă a Rusiei, inginerii ucraineni au conectat rețeaua ucraineană la cea a Uniunii Europene. Acțiunea a fost o etapă importantă în viziunea pe termen mai lung a Ucrainei de a deveni un furnizor de energie verde pentru continent. Țara se mândrește cu vânt și soare din belșug, cu o bună disponibilitate a terenurilor, cu o autorizare mai ușoară și cu o forță de muncă foarte calificată”, mai arată comunicatul DTEK.