Fortus Iaşi, ultima fabrică „grea” a statului, are comenzi consistente, după ce a ieşit din faliment

24 03. 2013
9platforma_68aa813b35_41890700

După ce Fortus Iaşi a evitat intrarea în faliment, în urma unei decizii a Curţii de Apel Târgu Mureş, au apărut şi primele contracte semnificative de la potenţiali parteneri dornici să lucreze cu fabrica ieşeană. Acum, Fortus derulează contracte de 3,5 milioane de euro, însă sunt negocieri avansate cu alţi parteneri în vederea încheierii altor contracte în valoare de 7 milioane de euro.

Printre partenerii cu care Fortus are contracte în derulare şi în curs de semnare se numără nume mari din străinătate precum Tata Steel Olanda, Ship Repair Germania, BH Wachtberg Germania. În acelaşi timp, pe lista contractelor sau posibilelor contracte, furnizată de AVAS, autoritatea de stat care deţine pachetul majoritar de acţiuni la Fortus, se află şi companii din inustria locală precum General Turbo Bucureşti, Carpatcement Bicaz, Popeci Craiova, Şantierul Naval STX OSB Tulcea, Şantierul Naval Orşova sau Şantierul Naval Drobeta-Turnu Severin.

De asemenea, pe adresa AVAS, dar pentru Fortus, a venit şi o cerere de ofertă pentru trei schimbătoare de căldură. „Cererea de ofertă este din Irak iar valoarea unui eventual contract ar fi de circa 20 de milioane de euro”, a spus preşedintele AVAS Adrian Volintiru, pentru ECONOMICA.NET.

Combinatul de utilaj greu Fortus Iaşi a ieşit, în urmă cu o săptămână, din faliment în urma unei decizii a Curţii de Apel Târgu-Mureş.

Potrivit administratorului judiciar Eduard Pascal, judecătorii au admis că decizia iniţială de faliment nu se justifica prin indicatorii economico-financiari ai combinatului. În acest moment Fortus poate începe să preia comenzi de la clienţii care aşteptau această decizie a Curţii pentru a le transmite.

Fortus este o fabrică a statului, care îşi exercită conducerea prin intermediul AVAS. Adrian Volintiru, ca preşedinte al Autorităţii, spune că din acest moment există toate premisele necesare ca fabrica să înceapă din nou să producă şi să ajungă la o cifră de afaceri de până la 100 de milioane de euro anual.

„Este un moment de cotitură pentru Fortus, care face posibilă aplicarea imediată a unui plan coerent de reorganizare a societăţii,cu efecte deosebite pe termen mediu şi lung în dezvoltarea activităţii şi extinderea portofoliului de clienţi. Anticipăm, de altfel, o amplificare a comenzilor şi un grad de încărcare a producţiei care să atingă circa 60-65% în următoarele patru luni. Fortus are un potenţial, nevalorificat încă, acela de a exporta pe pieţele Europei de Vest, în Zona Golfului sau în ţările fostei URSS şi poate ajunge, în circa un an, la o cifră de afaceri de 100 milioane euro, ceea ce va duce la siguranţa locurilor de muncă şi chiar la creşterea numărului de angajaţi”, a precizat Volintiru.

În 4 ianuarie 2013, acesta declara pentru ECONOMICA.NET că fabrica ieşeană are cele mai bune perspective din toate companiile aflate în subordinea sa. „Fortus este bancabilă, să ne gândim că are active de 235 de milioane de euro şi un credit de doar un milion de euro”, spunea Volintiru.
Fortus Iaşi este producător de utilaj greu pentru industria metalurgică şi ultima mare fabrică din România aflată sub control de stat. A lucrat pentru ţări de pe toate continentele şi în perioada comunistă avea 15.000 de angajaţi. În prezent nu mai sunt decât 1.000.