Ultima fabrică „grea” din România scapă de lichidare. Se relansează producţia
Combinatul de utilaj greu Fortus Iaşi a ieşit, ieri, din faliment în urma unei decizii a Curţii de Apel Târgu-Mureş.
„S-a casat sentinţa de faliment dată de Tribunalul Târgu-Mureş, urmează să se facă un nou plan de reorganizare care să presupună plata datoriilor fabricii şi reluarea producţiei. Decizia este definitivă şi irevocabilă, în acest moment nu mai există nicio legătură între Fortus şi noţiunea de faliment”, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Eduard Pascal, partener în cadrul EuroBusiness LJR SPRL, administratorul judiciar al societăţii.
Potrivit acestuia, judecătorii au admis că decizia iniţială de faliment nu se justifica prin indicatorii economico-financiari ai combinatului. În acest moment Fortus poate începe să preia comenzi de la clineţii care aşteptau această decizie a Curţii pentru a le transmite.
Fortus este o fabrică a statului, care îşi exercită conducerea prin intermediul AVAS. Adrian Volintiru, ca preşedinte al Autorităţii, spune că din acest moment există toate premisele necesare ca fabrica să înceapă din nou să producă şi să ajungă la o cifră de afaceri de până la 100 de milioane de euro anual. „Este un moment de cotitură pentru Fortus, care face posibilă aplicarea imediată a unui plan coerent de reorganizare a societăţii,cu efecte deosebite pe termen mediu şi lung în dezvoltarea activităţii şi extinderea portofoliului de clienţi. Anticipăm, de altfel, o amplificare a comenzilor şi un grad de încărcare a producţiei care să atingă circa 60-65% în următoarele patru luni. Fortus are un potenţial, nevalorificat încă, acela de a exporta pe pieţele Europei de Vest, în Zona Golfului sau în ţările fostei URSS şi poate ajunge, în circa un an, la o cifră de afaceri de 100 milioane euro, ceea ce va duce la siguranţa locurilor de muncă şi chiar la creşterea numărului de angajaţi”, a precizat Volintiru.
În 4 ianuarie 2013, acesta declara pentru ECONOMICA.NET că fabrica ieşeană are cele mai bune perspective din toate companiile aflate în subordinea sa. „Fortus este bancabilă, să ne gândim că are active de 235 de milioane de euro şi un credit de doar un milion de euro”, spunea Volintiru. În acest sens, administratorul judiciar şi cel special, Gheorghe Chişcă, vor demara negocieri cu băncile comerciale pentru angajarea de credite necesare capitalului de lucru.
Fortus Iaşi este producător de utilaj greu pentru industria metalurgică şi ultima mare fabrică din România aflată sub control de stat. A lucrat pentru ţări de pe toate continentele şi, în vremurile de dinainte de Revoluţie, avea 15.000 de angajaţi. În prezent nu mai sunt decât 1.000.
Odată cu ieşirea din faliment, pe platforma Fortus s-a mai putea crea şi un parc industrial, propunere a ministrului Economiei Varujan Vosganian si a preşedintelui CJ Iaşi Crsitian Adomniţei. „Activele nefuncţionale vor fi valorificate, restul folosite pentru producţie. Problema privatizării se poate pune doar dacă apare un investitor care să ne ofere o sumă foare mare de bani. Nu excludem nimic, totuşi. Acum sunt deschise toate porţile”, a mai precizat Volintiru.
Un grup de investitori ruşi a cumpărat, în 2006, pachetul majoritar de acţiuni al companiei prin intermediul casei de comerţ Metalexportimport, însă aceştia nu şi-au respectat obligaţiile investiţionale asumate prin contract, aşa că fabrica a revenit la stat în 2008. Copleşită de datorii, a intrat în insolvenţă, în acelaşi an. Deşi ieşită din faliment, conducerea fabricii va rămâne în mâna administratorului judiciar până la ieşirea de insolvenţă.
În 2011, potrivit ultimului bilanţ publicat, Fortus Iaşi a înregistrat o cifră de afaceri de 42 de milioane de lei şi pierderi de 31 de milioane de lei. Numărul oficial de angajaţi era de 918.