Ultima prognoză privind seceta din România şi recolta din acest an

Creşterea şi dezvoltarea vegetativă a culturilor se vor desfăşura în condiţii bune în cea mai mare parte a regiunilor, îndeosebi pe suprafeţele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, în condiţiile în care intervalul 20-26 iunie se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general normal, în aproape toate zonele de cultură, relevă prognoza agrometeorologică întocmită de Administraţia Naţională de Meteorologie /ANM/.
Economica.net - sâm, 20 iun. 2015, 07:40
Ultima prognoză privind seceta din România şi recolta din acest an

Din punct de vedere meteorologic, în următoarea săptămână se va consemna o temperatură medie diurnă a aerului cuprinsă între 13 şi 24 grade Celsius, valori apropiate de mediile multianuale, în majoritatea regiunilor agricole. De asemenea, în timp ce maxima aerului va oscila între 18 şi 30 grade Celsius, minima se va încadra între 6 şi 18 grade Celsius, la scara întregii ţări.

În acelaşi timp, în aproape toate regiunile agricole, se prognozează ploi cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, iar la începutul perioadei analizate cantităţile de apă pot depăşi local 15-20 l/mp şi izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.

Conform specialiştilor ANM, conţinutul de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va înregistra valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării. Rezerva de umiditate din sol se va situa în limite satisfăcătoare şi local apropiate de optim pe suprafeţe extinse din Oltenia, Transilvania, nord-vestul şi sud-estul Munteniei, local în sudul Dobrogei.

Totodată, în cultura de porumb, conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Pe de altă parte, pe suprafeţe agricole extinse din Oltenia, Transilvania, local în nordul şi sudul Munteniei, sud-vestul Dobrogei, aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim.

Prognoza de specialitate relevă faptul că regimul termic favorabil din aer şi sol va imprima o intensificare a proceselor de maturare la culturile de toamnă, în timp ce la prăşitoare creşterea şi dezvoltarea vegetativă se vor desfăşura în condiţii bune în cea mai mare parte a regiunilor, îndeosebi pe suprafeţele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.

Astfel, orzul şi grâul de toamnă îşi vor definitiva înspicarea (90-100%), continuându-se, totodată, înflorirea, maturitatea în lapte şi ceară (10-100%), precum şi maturitatea deplină (10-50%) şi recoltarea la culturile de orz. Rapiţa va parcurge creşterea boabelor în silicve (60-100%) şi maturitatea deplină (10-50%), izolat fiind posibilă declanşarea lucrărilor de recoltare. La floarea-soarelui se vor continua dezvoltarea primei perechi de frunze (70-100%), înfrunzirea (9-20 frunze) şi formarea calatidiului (10-80%).

De asemenea, porumbul va înregistra formarea frunzei a treia (60-100%), precum şi înfrunzirea (9-18 frunze), în majoritatea zonelor de cultură, iar în bazinele specializate, sfecla de zahăr se va afla în fazele de dezvoltare a aparatului foliar, alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (10-50%).

La cartof se va înregistra formarea/creşterea lăstarilor laterali şi tuberizarea (10-100%), iar pentru soiurile timpurii, îmbobocirea şi înflorirea (10-60%).

În plantaţiile pomicole, atât la , cât şi seminţoase, se vor înregistra creşterea lăstarilor/frunzelor, precum şi coacerea fructelor. La soiurile de cireş şi vişin ajunse la maturitatea tehnologică se vor continua lucrările de recoltare. În cea mai mare parte a podgoriilor, viţa-de-vie va parcurge înflorirea, creşterea lăstarilor/frunzelor/boabelor.

Prognoza agrometeo precizează că, în general, lucrările de întreţinere a culturilor (praşile mecanice/manuale, erbicidări, fertilizări, tratamente fito-sanitare etc.), precum şi cele de recoltare şi depozitare a fructelor de sezon se vor desfăşura în condiţii relativ bune, cu excepţia zilelor cu precipitaţii.

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...