Ultima prognoză: Seceta și temperaturile peste medie au mai doborât 2,2 milioane de tone de porumb din recolta României

Departamentul pentru Agricultură al SUA a revizuit încă o dată în minus, cu 2,2 milioane de tone, producția de porumb a României.
Alina Stanciu - mar, 13 aug. 2024, 22:38
Ultima prognoză: Seceta și temperaturile peste medie au mai doborât  2,2 milioane de tone de porumb din recolta României

România ar putea obține în anul de comercializare 2024/2025 doar 8,7 milioane de tone de porumb, potrivit ultimei prognoze a USDA, care estima în urmă cu o lună o cantitate cu 2,2 milioane de tone mai mare ( plus 20% ), respectiv o producție totală de aproximativ 10,9 milioane de tone.

Și aceasta în condițiile în care, în iunie, analiștii mizau pentru România o producție 10,5 milioane de tone de pe 2.331.000 hectare.

În 2023, un an extrem de secetos, producția de porumb a țării a fost, potrivit INS,  de 8,5 milioane de tone, de pe 2.373.000 de hectare.

Conform datelor USDA, care reflectă situația anului comercial, producția anului 2024/2025 este cu 1,5 milioane de tone (15 %) mai mică față de anul trecut și cu 24% sub media ultimilor 5 ani.

Suprafața recoltată este prognozată la 2,2 milioane de hectare, cu 156 000 de hectare sau 7 % mai puțin decât luna trecută, cu 2 % mai puțin decât anul trecut și cu 13 % sub media pe 5 ani. Diferența provine din suprafețele calamitate.

Cât despre randamentul la hectar, USDA prognozează 4,03 tone, în scădere cu 14 % față de estimarea din luna trecută și cu 13 % mai puțin decât anul trecut și decât media ultimilor cinci ani.

România are a doua cea mai mare suprafață plantată cu porumb pentru boabe din Uniunea Europeană, după Franța și a fost în ultimii ani cel mai mare exportator al blocului comunitar.

„Porumbul este o cereală care predomină în România, dar cu o irigare minimă cultura este foarte sensibilă la temperaturile extrem de ridicate și la secetă, care apar adesea în regiunea Balcanilor în timpul verii.  În cursul anului de marketing 2024/25, aceste condiții nefavorabile au coexistat, diminuând randamentele. Informațiile obținute prin sateli arată zone cu vigoare redusă a vegetației de-a lungul zonei cu culturi intensive de pe malul Dunării, în timp ce stresul de evaporare, temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor sunt, de asemenea clar vizibile în zona de sud”, se arată în raportul USDA.

 

Te-ar mai putea interesa și
Consiliul Concurenței a aprobat preluarea comapniilor Medeuropa și Medeuropa Investiții de către Affidea
Consiliul Concurenței a aprobat preluarea comapniilor Medeuropa și Medeuropa Investiții de către Affidea
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania Affidea Development S.R.L. intenționează să preia MedEuropa S.R.L. și MedEuropa Investiții S.R.L., informează instituția......
Ministrul Agriculturii Florin Barbu consideră că pentru PAC este necesară alocarea unui buget mai consistent
Ministrul Agriculturii Florin Barbu consideră că pentru PAC este necesară alocarea unui buget mai consistent
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, consideră că este necesar un buget mai consistent alocat PAC pentru viitorul exerciţiu ...
Simtel raportează venituri de 98,1 milioane de lei pentru primul semestru din 2024, în scădere cu 20%
Simtel raportează venituri de 98,1 milioane de lei pentru primul semestru din 2024, în scădere cu 20%
Grupul de inginerie și tehnologie Simtel a ânregistrat, la nivel consolidat, venituri operaționale de 98,1 milioane de ...
Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de ordonanță de urgență privind neimpozitarea pensiilor militare mai mici de 3.000 de lei
Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de ordonanță de urgență privind neimpozitarea pensiilor militare mai mici ...
Ministerul Finanțelor a pus astăzi în dezbatere publică proiectul de orodonață de urgență de completare a Legii nr. ...