Ultimele zile ale fabricii lui Şucu de la Tg. Mureş. Ce se va întâmpla acolo?

Până pe 15 iulie Ilefor Tg Mureş îşi va continua activitatea pentru a onora şi ultima comandă venită din Franţa. După această dată porţile fabricii se vor închide, rămânând în urmă utilaje şi mobilier de valoroificat, dar şi zeci de creditori în pericol de a nu-şi mai recupera banii. 
Alina Stanciu - Dum, 07 iul. 2013, 21:13
Ultimele zile ale fabricii lui Şucu de la Tg. Mureş. Ce se va întâmpla acolo?

Este ultima săptămână pentru Ilefor Tîrgu Mureş, o fabrică de mobilă cu o istorie de aproximativ 50 de ani şi cu tradiţie pe plan extern. Pe 15 iulie, fabrica, parte din grupul Mobexpert, se va închide, rămânând în urmă nişte utilaje, stocuri de marfă,  peste 200 de persoane fără loc de muncă şi câteva zeci de creditori ce cu greu îşi vor recupera banii.  

Datorii de 2 milioane de lei

Potrivit tabelului definitiv modificat de la finele lunii mai, Ilefor SA Tîrgu Mureş avea datorii în valoare de aproximativ 2 milioane de lei, dintre care la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Mureş 495,8 mii de lei, reprezentând 24,5% din valoarea totală a datoriei, 485,5 mii de lei (24%) către Sindicatul Liber Ilefor Tâtgu Mureş, iar restul la diverse companii printre care şi Mobexpert Holding faţă de care Ilefor a acumulat creanţe de 41,4 mii de lei (2% din total).

Potrivit oficialilor RVA Insolvency, creditorii cu greu îşi vor mai recupera banii, în contextul în care activele societăţii sunt dificil de valorificat şi sunt oricum destul de puţine. „Ceea ce a rămas de valorificat este un teren de 34.980 de mp situat în Sovata, mai există nişte stocuri şi nişte utilaje de prelucrare. Clădirea unde este fabrica şi terenul de sub nu aparţin Ilefor”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Todor-Soo Ignaţie, practician coordonator la RVA Insolvency Specialists Tg. Mureş. 

Acesta susţine însă că nici terenul din Sovata nu va fi uşor de valorificat. „Pe acel teren există un contract de închiriere pe o perioadă de 90 de ani, la un preţ derizoriu. Vom denunţa acel contract, dar probabil va dura un an-doi”, a mai explicat reprezentantul RVA. „Nu cred că banii pe care îi vom obţine vor acoperi datoriile, dar în mod cert salariaţii îşi vor recupera banii. Mai sunt unele salarii restante, dar vom primi bani de la clineţii noşti din Franţa şi vom plăti. De asemenea, dacă este necesar, vom activa şi Fondul de Garantare”, a mai declarat Todor-Soo Ignaţie.

Ilefor, în chirie de mai mulţi ani

Practic, fabrica Ilefor funcţiona la Tîrgu Mureş într-un spaţiu închiriat, în condiţiile în care, în 2007 acţionarii companiei au decis să vândă terenul şi construcţiile unui investitor din sfera imobiliarelor, Priceton LTD. Ideea era ca fabrica să fie relocată în parcul industrial  Vidrasău, situat în apropierea municipiului. Fapt ce nu s-a mai întâmplat.

„În urmă cu 5-6 ani se dorea relocarea fabricii, pe o platformă industrială nouă din afara oraşului, astfel că activele (terenul şi clădirea) au fost vândute la un preţ foarte bun către o societate de investiţii imobiliare, iar Ilefor şi-a putut achita datoriile importante către bănci. Erau practic liber de datorii atunci. Ulterior, fabrica nu a mai fost relocată astfel că Ilefor a devenit un fel de chiriaş”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Dan Şucu, fondatorul grupului Mobexpert. Acesta consideră însă că toţi creditorii îşi vor lua banii. „Eu cred că îşi vor recupera banii (creditorii n.red). Singurii care vor rămâne în pierdere sunt acţionarii”, ne-a mai declarat Şucu.

Potrivit datelor publicate de Ilefor pe Bursa de Valori Bucureşti, preţul global oferit pentru terenul şi construcţiile ridicate pe el a fost de 4,3 milioane de euro fără TVA.

Potrivit datelor BVB, acţíonarul majoritar al Ilefor este SC Damaro Invest, iar Dan Şucu deţine în nume propriu 18,8% dintre acţiuni. Compania, aflată în reorganizare judiciară din februarie 2012, a raportat anul trecut pierderi de peste 3 milioane de lei. De asemenea, în primul trimestru al acestui an, Ilefor a înregistrat pierderi de peste 809.000 de lei. Pentru a nu intra în faliment, compania ar fi trebuit să-şi achite datoriile restante şi pe cele curente până pe 31 mai anul curent. 

CITEŞTE ŞI Fabrica Mobexpert din Tîrgu-Mureş a intrat în faliment

Te-ar mai putea interesa și
Estul Statelor Unite, lovit de o furtună de zăpadă
Estul Statelor Unite, lovit de o furtună de zăpadă
O periculoasă furtună de iarnă a lovit duminică Statele Unite, unde milioane de locuitori din jumătatea estică a ţării sunt ameninţaţi de viscol, iar în unele localităţi sunt aşteptate,......
Vânzările de vehicule electrice au crescut luna trecută în Marea Britanie la cea mai mare pondere din ultimii doi ani
Vânzările de vehicule electrice au crescut luna trecută în Marea Britanie la cea mai mare pondere din ultimii doi ani
Aproape una din trei maşini înmatriculate luna trecută în Marea Britanie a fost complet electrică, producătorii auto ...
Cinci români, în calificări la turneul de tenis Australian Open
Cinci români, în calificări la turneul de tenis Australian Open
Cinci jucători români de tenis, patru la feminin şi unul la masculin, vor evolua în calificările la simplu pentru tablourile ...
Republica Moldova și-a dublat capacitatea instalată în fotovoltaic, într-un an. Prosumatorii sunt și aici foarte activi
Republica Moldova și-a dublat capacitatea instalată în fotovoltaic, într-un an. Prosumatorii sunt și aici foarte activi
Moldova și-a extins capacitatea fotovoltaică la 344 MW la 30 septembrie 2024, în creștere de la 185 MW în 2023, potrivit ...