Ultima strigare la dividende în 2014
Printre companiile care dau dividende în acest an se numără şi câteva surprize, firme relativ mici, care de obicei nu se află în atenţia investitorilor şi care nu au făcut acest lucru în anii trecuţi, precum Comelf Bistriţa (CMF), Alumil Rom Industry (ALU), Casa de Bucovina Club de Munte (BCM), Carbochim Cluj (CBC), Stirom Bucureşti (STIB), COMCM Constanta (CMCM) şi fondul închis de investiţii iFond Financial România (IFR).
Unele folosesc pentru dividende şi câştigurile acumulate în anii trecuţi, remarcă Daniela Ropotă, într-o analiză a casei de brokeraj Intercapital Invest.
Chiar de joi începe seria datelor „cu dividend” a companiilor din eşalonul doi de interes de la Bursa de valori Bucureşti (BVB).
Joi 8 mai este ultima zi în care se mai pot cumpăra acţiunile Comelf Bistriţa (CMF), astfel încât investitorii cumpărători să poată figura înscrişi, ca acţionari cu drept de dividend, în data de înregistrare din 13 mai. Operaţiunile post tranzacţionare durează trei zile lucrătoare.
Cu un dividend brut de 0,1099 lei pe/acţiune, accesibil în câteva luni, producătorul de echipamente pentru industria energetică şi protecţia mediului Comelf Bistriţa (CMF) asigură încă un randament al dividendului de peste 5%, mai mare decât poate oferi un depozit bancar abia după un an întreg (sub 4%).
COMCM Constanţa (CMCM) are un randament inferior, dar îşi dă, ca dividende, peste 91% din profit, ceea ce nu este puţin lucru pentru o firmă de construcţii. Data cu dividend a CMCM este 8 mai.
Luni 12 mai, este data cu dividend a altor câteva titluri importante pentru economia României: Antibiotice Iaşi (ATB) şi însăşi compania Bursa de Valori Bucureşti S.A. (BVB).
Antibiotice Iaşi (ATB) este cu atât mai importantă pentru economia României, cu cât a reuşit să intre pe piaţa nord americană, cunoscută ca extrem de pretenţioasă. Dividendul său este de circa 3,3% din preţul acţiunii, ceea ce nu este un randament mic, pentru o acţiune care îşi are locul într-un portofoliu conservator.
În ciuda dezinteresului celor mai multe din guvernele României, importantă pentru economia ţării este şi însăşi compania Bursa de Valori Bucureşti S.A. (BVB), care administrează piaţa cu acelaşi nume. Dividendul BVB asigură încă un randament de aproape 3,5% faţă de preţul de achiziţie.
Acestor titluri li se adaugă, în aceeaşi zi de luni 12 mai, Alumil Rom Industry (ALU) şi fondul de investiţii STK Emergent (STK).
Acţionarii greci ai Alumil vor fi avut mare nevoie de cash, din moment ce distribuie profiturile din anii anteriori la un randament uriaş, de peste 31%. Necazul cu ALUmil este că, aşa cum se întâmplă cu totate titlurile din eşalonul doi, atenţia investitorilor se abate relativ rar asupra lor, din cauză că nu sunt suficient de lichide (uşor de găsit la cumpărare şi uşor de vândut la nevoie) precum vedetele.
Şi fondul închis de investiţii iFond Financial România (IFR) are un randament mare, de peste 11%, dacă preţul titlului nu va creşte prea mult până miecuri, când este data cu dividend.
Importantă este încă pentru România şi Aerostar Bacău (ARS), singurul producător aeronautic români profitabil din activitatea proprie. Pe 13 mai este data cu dividend a ARS, ca şi a producătorului de farmaceutice bucureştean Zentiva (SCD), ambele cu randamente ale dividendului superioare dobânzilor la depozitele pe un an.
Vor urma la rând Complexul Casa de Bucovina Club de Munte (BCM, în 13 mai, randament 8,2% asigurat şi profiturile mai vechi de un an), producătorul de abrazive Carbochim Cluj Napoca (CBC, 14 mai, 1,2%), Rompetrol Well Services (PTR, 15 mai, 4,7%), Romcarbon Buzău (ROCE, 15 mai, 3,8%), Stirom Bucureşti, o supravieţuitoare a industriei sticlei (STIB, 16 mai, 2%) şi Electromagnetica Bucureşti (ELMA, 27 mai, 1,6%), o altă supravieţuitoare, care s-a reinventat, din producătoare de centrale telefonice depăşite tehnologic în negustoare şi producătoare de electricitate şi de corpuri de iluminat cu leduri.
Tot în săptămâna viitoare sunt, aşa cum am mai scris deja, şi datele cu dividend ale marilor companii energetice.
Citeşte în:
Ultimele zile pentru dividende la marile companii energetice româneşti. Merită sau nu investitia