Ultima zi în care se poate cumpăra acţiuni FP cu drept de a primi bani din capitalul social al Fondului
30 aprilie este data de înregistrare a acţionarilor Fondului Proprietatea (FP), care vor beneficia de distribuţia a aproape 677 de milioane de lei, luaţi în acest scop din capitalul social al FP. Decizia formală a fost luată de acţionari în 3 februarie.
Peste cel mult alte 30 de zile va începe plata a câte 0,05 lei / acţiune FP deţinută.
Investitorii trebuie să cumpere cel mai târziu astăzi acţiunile FP, pentru a fi înregistraţi în 30 aprilie, pentru că operaţiunile post tranzacţionare (de decontare şi transfer de proprietate) durează alte trei zle). Aceste operaţiuni sunt efectuate de Depozitarul Central, care face parte din grupul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Abia după o oră de tranzacţii, preţul acţiunii FP începuse să se modifice faţă de nivelul închiderii de ieri, scăzând până la 0,809 lei / acţiune, pe fondul unei lichidităţi firave de doar 127.000 de lei.
Capitalul social al Fondului Proprietatea se reduce cu 5%, în urma anulării acţiunilor răscumpărate de FP.
Franklin Templeton, administratorul FP, a propus acţionarilor distribuirea acestor „dividende speciale”, finanţate prin reducerea capitalului social, în locul dividendelor clasice, finanţate din profitul net din anul trecut. Acesta ar putea finanţa răscumpărarea altor 10% din acţiunile FP, iar ciclul se va putea relua, fapt care a suscitat critici la adresa administratorului FP, Franklin Templeton.
Americanii de la Franklin Templeton, aflaţi sub presiunea fondurilor de investiţii, a adoptat o politică de gestiune bazată pe vânzări de active şi răscumpărări de acţiuni proprii, motivând faptul că investiţia în acestea este cea mai rentabilă pentru acţionarilor FP.
Criticii spun însă că această politică este o metodă de „vânzare pe bucăţi” a Fondului, până la o eventuală desfiinţare de facto a acestuia.
Citiţi şi
Şeful FP: Împărţirea capitalului Fondului la acţionari este mai avantajoasă decât dividendele
Franklin Templeton a început lichidarea Fondului Proprietatea, odată cu vânzarea pachetului Transgaz