Ultimatum pentru băncile elveţiene privind cooperarea cu guvernul SUA în cazuri de evaziune fiscală

Economica.net
09 12. 2013
pic_mood_about_us_92109900

Autoritatea de reglementare financiară din Elveţia a cerut băncilor să decidă până luni, 9 decembrie, dacă vor participa la prima etapă a progamului convenit de guvernul de la Berna şi Departamentul Justiţiei de la Washington.

Băncile care aderă la program vor beneficia de înţelegeri prin care SUA se angajează să nu înceapă acţiuni în justiţie împotriva instituţiilor de credit dacă acestea transmit informaţii privind conturile clienţilor americani suspectaţi că evită plata taxelor prin transferul averilor în Elveţia.

Ministrul elveţian al Finanţelor, Eveline Widmer-Schlumpf, va răspunde luni întrebărilor parlamentarilor, după doi ani şi jumătate de negocieri tensionate cu Statele Unite.

Programul este disponibil unui număr de 300 de instituţii de servicii financiare care nu au fost până acum implicate în anchete ale guvernului SUA. Băncile elveţiene au fost deja nevoite să cheltuiască milioane de franci, costuri juridice şi administrative, pentru a analiza situaţia clienţilor americani.

Guvernul elveţian consideră că programul voluntar reprezintă cea mai bună variantă pentru a evita anchete penale împotriva băncilor. Departamentul Justiţiei din SUA a precizat însă, în luna noiembrie, că ar putea aplica sancţiuni chiar şi băncilor care aderă la program, astfel că unele instituţii de credit au amânat o decizie finală.

„Toată lumea stă pe gânduri. Toţi ştiu că dacă se ascund vor ajunge să închidă, dar programul nu a fost bine gândit. Este un dictat cam subţire”, comentează pentru Bloomberg un analist financiar elveţian.

Băncile elveţiene au fost afectate semnificativ de campania guvernului american împotriva evaziunii fiscale şi practicilor asociate. Peste 38.000 de americani şi-au declarat averile şi au repatriat banii din conturile din Elveţia în ultimii ani.

UBS, cea mai mare bancă elveţiană, a căzut la înţelegere în 2009 cu autorităţile americane, plătind o sancţiune de 780 milioane de dolari pentru a evita un proces îndelungat şi costisitor. De asemenea, grupul a transmis guvernului SUA datele a 4.500 de clienţi americani.

Banca privată Wegelin & Co. a fost nevoită să se închidă în acest an, după ce a fost pusă sub acuzare în SUA.

Activele deţinute de clienţi americani aflate în administrare în Elveţia au scăzut cu peste 70% din 2009, la 40 miliarde de dolari, potrivit estimărilor Boston Consulting Group. O parte din aceste active sunt deja plasate în vehicule aflate la dispoziţia autorităţilor americane.

„Programul este abia tolerabil. Nivelul de incertitudine este foarte ridicat din cauza complexităţii şi nu reprezintă o soluţie definitivă”, a declarat în luna noiembrie preşedintele Asociaţiei Bancherilor Elveţieni, Patrick Odier.

Guvernul SUA a anunţat că va continua anchetele penale începute împotriva a 14 bănci elveţiene, printre care giganţii Credit Suisse şi Julius Baer. Restul instituţiilor de credit din Elveţia se pot înscrie în programul voluntar pentru a evita viitoare neplăceri.