Ultimele modificări făcute de ASF blochează piaţa RCA. Asigurătorii străini nu mai au acces în România
Astfel, prin modificarea celor trei articole din Norma 23, orice schimbare a tarifului de primă RCA se va face pe baza datelor statistice şi actuariale, fără a se aplica coeficienţi de multiplicare a primei. În acest context, dacă un asigurător dintr-o altă ţară europeană va dori să intre pe piaţa RCA din România se va vedea nevoit să calculeze prima de asigurare în funcţie de datele istorice din ţara de origine.
Daunalitatea din România este însă de două sau trei ori mai mare decât cea dintr-o ţară europeană. Asigurătorul ar trebui să coreleze astfel prima RCA obţinută pe baza datelor statistice din ţara sa cu daunalitatea din România. Numai că ar trebui să înmultească suma obţinută cu doi sau trei, coeficientul de mărime al daunei din România faţă de altă ţară UE, lucru interzis prin Norma 23. Este foarte probabil în acest context ca orice asigurător care şi-ar dori să intre pe piaţa RCA din România să renunţe acum la acest lucru.
Piaţa internă lovită din două părţi
Pentru piaţa internă, efectele limitării tarifelor pe piaţa RCA vin din două direcţii. Un asigurător care încheie poliţe auto obligatorii pentru segmentul de şoferi de 38 de ani, deoarece este un segment care are o rată mică a daunalităţii, deci nu există un istoric în piaţă, va trebui în viitor să scadă tariful acestei poliţe. În schimb, pentru un şofer de 18 ani, unde frecvenţa daunei este foarte mare. Tarifele vor creşte de câteva ori într-un singur an, ajungându-se astfel la discrepanţe foarte mari între preţurile RCA pe diverse segmente de vârstă.
A doua direcţie din care este lovită piaţa RCA din România se referă la posibilitatea sau imposibilitatea unui asigurător de a ataca un nou segment de clienţi. În aceste condiţii, asigurătorul nici nu are date statistice/istorice, nici nu poate cere de la alţi asigurători din piaţă aceste statistici, condiţii în care societatea de asigurare respectivă nu poate stabili nici un fel de tarif.