Combinatul de utilaj greu Fortus Iaşi a ieşit din faliment. Urmează reorganizarea

Fortus Iaşi a ieşit din faliment, unde intrase din aprilie, printr-o decizie a judecătorului sindic. Curtea de Apel Târgu-Mureş a respins această decizie şi a dispus întoarcerea la planul de reorganizare judiciară. Vezi în text, integral, ce a stabilit instanţa.
Economica.net - lun, 02 nov. 2015, 11:34
Combinatul de utilaj greu Fortus Iaşi a ieşit din faliment. Urmează reorganizarea

Combinatul de Utilaj Greu Fortus Iaşi a ieşit din faliment, în urma unei decizii luate, vineri, de Curtea de Apel Târgu-Mureş, care a anulat o decizie a judecătorului sindic din aprilie. În acest moment, combinatul, ultimul deţinut de statul român în industria grea, a revenit la starea de insolvenţă şi trebuie ca administratorul judiciar să aplice planul de reorganizare deja existent, confirmat printr-o sentinţă judecătorească din 2013. Curtea de Apel a şi extins cu un an perioada de implementare a planului de reorganizare până în 12 iulie 2017. Decizia este irevocabilă.

Iată hotărârea instanţei: „Admite recursul formulat de creditoarea A.A.A.S. Bucureşti, de creditorul Chişcă Gheorghe, de societatea debitoare FORTUS SA Iaşi prin administrator judiciar Consorţiul format din EUROBUSINESS LRJ SPRL şi ISD INSOLVENCY SPRL, precum şi prin administrator special Vulpescu Dumitru Remus, împotriva Sentinţei nr. 423/27.04.2015 pronunţată de judecătorul sindic desemnat în dosarul Tribunalului Specializat Mureş nr.2291/99/2007…Modifică în parte sentinţa atacată după cum urmează: Încuviinţează propunerea de prelungire a perioadei de implementare a Planului de reorganizare a debitoarei SC FORTUS SA Iaşi, confirmat de judecătorul sindic prin Sentinţa nr.977/12.07.2013, cu un an, respectiv până la 12.07.2017, în conformitate cu prevederile art.95 alin.4 din Legea nr.85/2006.Admite cererea de confirmare a modificării Planului de reorganizare aşa cum a fost publicat în B.P.I. nr. 4200/4.03.2015 şi în consecinţă confirmă Planul astfel modificat. Respinge cererile de deschidere a procedurii falimentului societăţii debitoare FORTUS SA Iaşi, formulate de creditoarele SC SECURITY FORCE SRL prin lichidator judiciar OMEGA SPRL Iaşi şi SC MMS MINERALS & METALS SOLUTIONS SRL Bucureşti. Menţine dispoziţiile privind soluţionarea excepţiilor lipsei calităţii procesual active şi a autorităţii de lucru judecat. Irevocabilă”.

Falimentul a fost cerut de firma care asigura paza combinatului, Security Force, şi de MMS minerals , din Bucureşti. Administrator judiciar este consorţiul Eurobusiness LRJ SPRL şi ISD Insolvency. Administrator special al fabricii este Remus Vulpescu. Gheorghe Chişcă este director general.

Fortus Iaşi, fostul CUG , este ultimul mare producător de utilaj tehnologic din România. Fabrica este în insolvenţă de opt ani de zile. Planul de reorganizare votat de Comitetul Creditorilor şi aprobat de judecătorul sindic prevede reluarea activităţii, plata salariilor şi valorificarea activelor ce nu fac parte din activitatea de bază. Combinatul dispune de o platformă industrială în suprafaţă de 150 de hectare în intravilanul Iaşiului.

În prezent, fabrica este într-o situaţie critică: nu mai produce aproape nimic, este debranşată de la energie electrică şi gaze iar angajaţii nu-şi primesc salariile. Fortus are datorii de 50 de milioane de euro, din care 40 de milioane de euro sunt către AAAS, care este şi acţionar majoritar.

Te-ar mai putea interesa și
Marea Baltică va fi supravegheată de o forță NATO care va patrula pentru a proteja infrastructurile esenţiale
Marea Baltică va fi supravegheată de o forță NATO care va patrula pentru a proteja infrastructurile esenţiale
Premierul suedez a declarat că țara sa va pune la dispoziţie trei nave de război şi un avion pentru a fi supravegheate infrastructurile esenţiale din Marea Baltică şi „flota fantomă” a......
MAI: Aproape 450 de de şoferi au rămas sâmbătă fără permis de conducere
MAI: Aproape 450 de de şoferi au rămas sâmbătă fără permis de conducere
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat că aproape 450 de de şoferi au rămas ieri fără permis de conducere pentru ...
Credit Europe Bank devine sucursală olandeză. Ce înseamnă asta pentru clienții băncii din România?
Credit Europe Bank devine sucursală olandeză. Ce înseamnă asta pentru clienții băncii din România?
Începând cu 1 ianuarie 2025, Credit Europe Bank își desfășoară activitatea în România ca sucursală a băncii olandeze, ...
De luni, românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR cu dobânzi de peste 7%
De luni, românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR cu dobânzi de peste 7%
Românii pot investi, începând de luni, 13 ianuarie, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1, 3 și 5 ani, cu ...