Soldul creditelor contractate de gospodăriile populației și mai ales de societățile comerciale din România a crescut masiv în luna iunie 2022, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, arată datele Băncii Naționale a României. Împrumuturile în lei contractate de persoanele fizice au ajuns la un total de peste 145 de miliarde de lei, mai mult cu aproape 14% față de luna iunie 2021, în timp ce soldul creditelor în lei contractate de firme a urcat cu aproape 27%, la 109 miliarde de lei. Firmele s-au împrumutat semnificativ mai mult inclusiv în valută, soldul crescând cu peste 27% la a acest capitol, până la aproape 73 de miliarde de lei.
Interesant este că această adevărată explozie a împrumuturilor vine pe fondul unor creșteri substanțiale a dobânzilor și, mai ales, al unor perspective negative în acest sens. Anul acesta, Banca Națională a României (BNR) a majorat în repetate rânduri dobânda de politică monetară, în încercarea de a lupta cu inflația galopantă, aflată la valori care nu s-au mai înregistrat de 15 ani. Mai mult, toți analiștii sunt de acord că BNR va urma să înăsprească politica monetară, condiții în care dobânda cheie va încheia 2022 unde la nivelul de 7%, față de 4,75% cât este în prezent și 2%, cât era la începutul acestui an.
În pas cu dobânda de politică monetară vor crește și dobânzile ROBOR și IRCC, în funcție de care sunt stabilite dobânzile pentru majoritatea creditelor (cele cu dobânzi variabile). Analiștii estimează că ROBOR va fi undeva la 8% la finalul acestui an, față de sub 3% cât era la începutul acestui an. Așadar, dobânzile sunt mari și vor fi și mai mari, cel puțin pe termen scurt și mediu, fapt care nu recomandă această perioadă tocmai ca potrivită pentru a lua un credit. Totuși, cei care o fac și care contractează împrumutul pe perioade scurte, de până la doi ani, ar putea avea un avantaj dacă optează pentru un produs cu dobândă fixă.
AICI mai multe detalii despre ceea ce va urma în privința dobânzilor și a inflației
ROBOR este deja la cel mai înalt nivel din ultimii aproape 13 ani
Pe de altă parte, arată datele BNR, sumele pe care firmele și persoanele fizice le dețin în conturi curente și conturi de economii(depozite la vedere) au crescut și ele substanțial, lucru care poate arăta o scădere a apetitului pentru consum. Oamenii au consumat mai puțin și au adunat pur și simplu mai mulți bani pe card. La finalul lunii iunie a acestui an existau disponibilități de peste 308 miliarde de lei, în creștere cu 12,6% față de iunie 2021. Trendul început concomitent cu izbucnirea războiului din Ucraina, adică scăderea sumelor ținute în depozite în lei, este confirmat și în luna iunie, cel puțin în cazul gospodăriilor populației. Firmele au ales să economisească mai mult, atât în lei cât și în valută. Concret, depozitele în lei ale populației au scăzut cu 0,3% față de iunie 2021, la 156 de miliarde de lei, în timp ce depozitele firmelor au urcat cu 13,4%, la 144 de miliarde de lei. Mai mulți români au ales să își păstreze economiile în valută, la acest capitol fiind o creștere cu peste 14%. În cazul firmelor, soldul depozitelor în valută a urcat cu peste 26%