Umbrărescu a readus în țară 80% din muncitorii care îi plecaseră peste hotare – secretar de stat
” Discutam cu cel mai mare constructor român în 2020 când lucra pe Craiova – Pitești. Atunci avea 1.200 – 1.400 de oameni și era în poziția în care era să câștige și loturile 3 și 4 din Craiova – Pitești. Și spunea: dacă reușesc să câștig și cele două loturi, îmi vor veni cel puțin 1.000 de oameni care mi-au plecat acum un an din firmă în Europa. Cred că au venit peste 80% din cei care i-au plecat și s-au reangajat la companie. În momentul ăsta cred că are 5.400 – 5.500 de angajați”, a declarat Scrioșteanu la DIGI24.
Acesta a subliniat că salariile au crescut foarte mult în domeniul construcțiilor. „Nu cred ca e vreun salariu sub 4.000 – 5.000 de lei. Inginerii depășesc 10.000 de lei”, a precizat secretarul de stat.
Întrebat dacă UMB are capacitatea să ducă la bun sfârșit șantiere de peste 400 de kilometri de autostradă și drum expres, Scrioșteanu a spus că da.
„Are capacitate și istoria ne-a dovedit că creșterea exponențială pe care a avut-o n-a fost una fără măsură, care să pună în pericol societatea. Am avut discuții din 2020 cu antreprenorul. În prima fază a câștigat cele trei loturi pe Craiova – Pitești, dar ulterior a câștigat și la București, două loturi din A0 și ne-am pus întrebarea: poate să le ducă pe toate? Apoi a câștigat și pe Transilvania și pe Brăila – Galați, acea lucrare de drum expres, și acum partea asta din A7. Merg foarte des pe șantierele pe care le are inclusiv UMB.
Eu cred că poate să le managerieze pe toate și să le închdidă, pentru că sunt în diferite faze. Acum, eșaloanele de asfalt se mută la Craiova – Pitești și vor avea toate eșaloanele de asfalt de lucru acolo. Între timp se fac foraje pe podul de peste Siret, lângă Galați și foraje pe A7. La București se montează grinzi cu macarele. Adică mecanismul este făcut să nu se suprapună tipul de activitate pe mai multe șantiere. Firma a văzut că are un șantier total și își mută resursele în așa fel încât să gestioneze sistemul. Nu este ușor”, a explicat Scrioșteanu.
El a mai spus că grupul UMB e în creștere și că a mai comandat utilaje, mașini. „Se bazează aproape exclusiv pe forțe proprii. Cred că o să mai ia și câțiva antreprenori pe anumite zone. Per total cred că se va încadra, s-ar putea ca unele sectoare să se termine mai repede decât s-a contractat”, a anticipat secretarul de stat.
Grupul UMB, controlat de Dorinel Umbrărescu, are șantiere deschise în toată țara. Firmele din grup au câștigat mai bine de jumătate din contractele licitate de Compania de Drumuri, de la secțiunea tunelurilor din Autostrada Lugoj – Deva (A1), la 42 de kilometri din Autostrada Transilvania (A3) și Autostrada Buzău – Pașcani (A7), finanțate prin PNRR. Pe lângă acestea, mai lucrează pe șantiere precum Drumul Expres Craiova – Pitești (DEx12), Drumul Expres Brăila – Galați (DEx6) și Autostrada Bucureștiului (A0).