„UMB GRUP angajează topometrişti, macaragii, automacaragii, autogrederişti, buldozerişti, excavatorişti, motostivuitorişti, mecanici auto, electricieni auto, electricieni instalaţii electrice, şoferi categoriile C, C+E, D, D+E. Oferim pachet salarial similar Germania”, se arată într-un anunţ al grupului de construcţii, publicat în Ziarul de Bacău.
Aceeaşi sursă menţionează că firmele lui Umbrărescu, Spedition UMB şi Tehnostrade, angajează 200 – 300 de persoane.
Contactat de ECONOMICA.NET, Ştefan Şerbu, director general adjunct al Spedition UMB, a confirmat că vor fi angajate sute de persoane pentru şantierele din toată ţara unde va derula lucrări compania.
„Speram ca în această primavară să începem lucrările şi la Drumul Expres Craiova – Piteşti”, a menţionat Şerbu.
Săptămâna trecută, firmele lui Umbrărescu au început lucrările pe Centura Bacău, care include primii kilometri de autostradă din Moldova.
Întrebat dacă grupul UMB intenţionează să angajeze şi muncitori străini, având în vedere criza personalului din construcţii din România, Ştefan Şerbu a spus că pariază totuşi pe muncitorii români.
„Nu am nimic cu cei străini, dar Ştefan cel Mare s-ar răscoli ca o elice în mormânt dacă toţi am pleca din ţară şi am aduce numai muncitori din Asia”, a spus reprezentantul grupului UMB.
Acesta a explicat că strategia de resurse umane a grupului se bazează pe fidelizarea angajaţilor.
„Noi lucrăm cu personal stabil, nu cu mercenari. Îi cazăm pe şantiere în condiţii corespunzătoare, le oferim trei mese pe zi. La două – trei săptămâni au liber şi le plătim transportul către casă, pentru că majoritatea sunt din Moldova. Când lucram la Timişoara, îi transportam cu avionul”, a explicat Ştefan Şerbu.
Reprezentantul UMB a mai spus că angajaţii au liber duminica şi în fiecare zi de sărbătoare religioasă, chiar dacă pică la mijlocul săptămânii. De asemenea, aceştia au primit salarii şi în perioada decembrie – martie, când au stat acasă.
O altă metodă de fidelizare a angajaţilor este specializarea la locul de muncă. „Noi nu i-am luat de-a gata. I-am calificat, le-am oferit o specializare”, a adăugat Ştefan Şerbu.
Întrebat despre nivelul salariilor, el a adăugat că acestea diferă în funcţie de meserie şi specializare.
Salariul minim net din construcţii creste la 2.360 de lei, după implementarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 114 din 2018. În jur de 150.000 de salariaţi din construcţii vor câştiga în jurul salariului minim din acest sector, a spus exclusiv pentru Economica.net Cristian Erbaşu,vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC). Alţi circa 150.000 de oameni din construcţii vor încasa lunar salarii de peste 3.200 de lei „în mână”, ne-a mai spus vicepreşedintele FPSC.
De asemenea, mărirea salariilor în sectorul construcţiilor va readuce în ţară aproximativ 10% dintre muncitorii calificaţi şi va reduce semnificativ exodul altora, a declarat şi Valentin Petrescu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC).