Umbrărescu îşi lichidează banca până la sfârșitul lunii mai

După ce în trimestrul IV al lui 2016 Dorinel Umbrărescu a cerut declașarea procedurii de lichidare pentru Bancă Română de Credit și Investiții (BRCI), bancă la care este acționar 100%, înainte de Crăciun, omul de afaceri român a cerut BNR prelungirea acestui termen până la sfârșitul lunii mai 2017, în speranța că va reuși să recupereze măcar banii dați pe licența bancară.
Gabriela Ţinteanu - mie, 11 ian. 2017, 21:57
Umbrărescu îşi lichidează banca până la sfârșitul lunii mai

În afara necazurilor legate de deszăpezire, Dorinel Umbrărescu mai are o problemă: lichidarea propriei bănci. La un forum bancar din toamna anului trecut, șeful supravegherii din BNR, Nicolae Cinteză, declara subtil că o bancă din sistemul nostru bancar și-a cerut lichidarea din proprie inițiativă. Nu era foarte greu să intuiești despre ce bancă putea fi vorba, mai ales că în sistem există una singură care de circa doi ani de zile nu a dat nici un fel de credit – BRCI.

La nici o lună de la respectivul forum, surse din mediul bancar au declarat pentru ECONOMICA.NET că omul de afaceri român a cerut băncii centrale prelungirea termenului-limită pentru lichidarea băncii până la sfârșitul lunii mai 2017. După ce a încheiat anul 2014 cu pierderi de 35,29 milioane de lei și 2015 cu 27,48 milioane de lei pierderi, Dorinel Umbrărescu a luat decizia să își ia adio de la bancă.

Marea „schismă”, când BRCI s-a transformat din bancă funcțională, cu internet banking și gata să emită carduri de credit, într-o bancă inactivă, preocupată de restructurarea personalului și a activității (BRCI nu a avut niciodată mai mult de sucursala de pe Ștefan cel Mare) s-a produs cel mai probabil după arestarea lui Viorel Hrebenciuc în toamna lui 2014. Până atunci în bancă fuseseră depuși 100 de milioane de euro din care 24 de milioane de euro sub formă de capital social și restul sub formă de depozite. La puțin timp după arestarea fostului demnitar PSD, banii au foști retrași din depozite și a început programul amplu de restructurare.

La ora actuală, pe lângă pierderile înregistrate de bancă în cei aproape trei ani de funcționare, Umbrărescu a mai pierdut banii băgați inițial în dezvoltarea băncii, salariile angajaților, care au fost generoase în primă fază, și valoarea capitalului social de 26 de milioane de euro care se pare că mai există în bancă. Sediul de 8.000 de metri pătrați în care se află banca se află chiar în proprietatea omului de afaceri, care l-a cumpărat în 2014 pentru 4,5 milioane de euro de la Romtelecom, în cadrul procesului de valorificare a patrimoniului imobiliar al operatorului de telefonie.

Pornită ca un vis frumos la finalul anului 2013, după preluarea ATE Bank, noua Bancă Română de Credit și Investiții (BRCI) a pornit la drum cu nume sonore din bankingul românesc, gen Marinel Burduja, Roxana Moldovan, Dorin Badea sau trezorierul șef Ștefan Nanu (încă șef al consiliului de supraveghere al băncii). În doi ani de zile, circa 14 bancheri cu nume sonore au trecut pe la sediul BRCI. De altfel, se pare că membrii actuali ai directoratului nu îndeplinesc ca la carte cerințele BNR pentru membrii de conducere ai unei bănci.

Potrivit Top 300 Capital, averea omului de afaceri băcăuan era de 240-250 de milioane de euro în 2015 în scădere accentuată față de 2014 când a fost de 400 de milioane de euro. Până la închiderea ediției, omul de afaceri nu a putut fi contactat.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a prelungit până la 19 decembrie termenul de aplicare a amnistiei fiscale
Guvernul a prelungit până la 19 decembrie termenul de aplicare a amnistiei fiscale
Termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale a fost prelungit până la data de 19 decembrie 2024, dar termenul limită pentru depunerea notificărilor prin care se transmite intenţia de a beneficia......
Sancțiuni mai blânde pentru erori în raportarea RO e-Transport la primele abateri, începând din 21 noiembrie 2024
Sancțiuni mai blânde pentru erori în raportarea RO e-Transport la primele abateri, începând din 21 noiembrie 2024
Regimul sancțiunilor aplicabile pentru nerespectarea obligațiilor de raportare aferente sistemului RO e-Transport a fost ...
Burduja: Guvernul a adoptat, pentru prima dată în ultimii 17 ani, Strategia Energetică a României
Burduja: Guvernul a adoptat, pentru prima dată în ultimii 17 ani, Strategia Energetică a României
Ministerul Energiei a reuşit să promoveze joi, în Guvern, după aproximativ un an de consultări, de muncă voluntară, ...
Piețele financiare reacționează după ce Robert F. Kennedy a fost numit ministru al sănătății în SUA. Acțiunile Pfizer și Moderna, scăderi imediat după anunț
Piețele financiare reacționează după ce Robert F. Kennedy a fost numit ministru al sănătății în SUA. Acțiunile ...
Recenta numire a lui Robert F. Kennedy Jr. în funcția de secretar al Sănătății și Serviciilor Umane de către președintele ...