Constructorii de șosele au facturat de la începutul anului lucrări în valoare totală de circa 1,52 miliarde de lei, potrivit datelor din Registrul Operațiunilor Generatoare de Obligații de Plată (ROGOP) al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), centralizate și de membri ai forumului Asociației Pro Infrastructură (API).
„Din vreo 1,5 miliarde de lei facturate de către constructori la CNAIR anul acesta pe proiecte (nu claim-uri), principalii clienți stau în felul următor:
1. UMB 500 de milioane
2. Astaldi 157 de milioane
3. Porr 65 de milioane
4. Tirrena Scavi 60 de milioane
5. Trameco 50 de milioane
6. Alsim Alarko 43 de milioane
7. Aktor 42 de milioane
8. Pizzarotti 36 de milioane
9. Alpsenside 28 de milioane
10. Itinera 27 de milioane” , spune Horațiu Cosma, membru al forumului Asociației Pro Infrastructură (API) și realizator al topului.
Comentând pe marginea clasamentului, realizatorul acestuia menționează că UMB a facturat cât următorii nouă la un loc.
În replică, alt pasionat de infrastructură apreciază că „fără supărare, dar cred ca a lucrat cât următorii 15 la un loc”. La rândul său, un alt membru al forumului adaugă: „Păi da, banii i-au luat pe lucrări făcute nu pe vorbe și nici pe claim-uri. Bravo lor! În ce ne privește, problema nu e la ei ci la ceilalți că nu se prea pot ține de ei”.
Firmele controlate de Dorinel Umbărescu, Spedition UMB și Sa&Pe Construct, lucrează pe Centura Bacău, care include primii kilometri din Autostrada Moldova (A7), și pe cele două loturi ale tronsonului 2 din Drumul Expres Craiova – Pitești („Autostrada Ford”). Acesta ar putea construi și tronsoanele 3 și 4 din șoseaua cerută de americanii de la Ford, dacă va fi menținută decizia CNAIR în urma contestațiilor.
FOTO – VIDEO: Lucrări Centura Bacău – A7 (sursa video: Radu P Drum).