În total, firmele de construcții ale lui Dorinel Umbrărescu primesc peste 747 de milioane de lei în plus, în urma ajustării valorii celor șase contracte, potrivit calculelor Economica.net în baza datelor publicate până acum în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).
Suplimentarea prețurilor contractelor are loc prin introducerea rezervei de implementare aferentă ajustării prețurilor, în cuantum de până la 23% din valoarea restului rămas de executat în cadrul contractelor.
Pentru unele proiecte, procentul de suplimentare este de 23%, în vreme ce pentru lucrări începute cu mai mult timp în urmă, procentul scade până la 16,66% (foto jos).
Din lista marilor contracte ale UMB în derulare lipsește cel pentru secțiunea Nădășelu – Zimbor din Autostrada Transilvania (A3).
Creșterea valorii contractelor este explicată prin apariția unor circumstanțe imprevizibile, potrivit anunțurilor din SEAP.
Cu privire la circumstanţele imprevizibile, se menționează că Guvernul României a identificat trei cauze ce au condus la declanșarea crizei pe piața construcțiilor și blocarea implementării proiectelor de infrastructură, respectiv:
a) criza economică post – COVID;
b) criza energiei;
c) criza suplimentară ca urmare a conflictului militar din regiunea Mării Negre.
Creșterea valorii contractelor are loc în baza prevederilor O.U.G. nr. 64/2022 cu completările și modificările aduse de OUG 109/13.07.2022, Legea 243/20.07.2022 și OUG 122/09.09.2022, privind ajustarea prețurilor și a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile.
Pe 13 iulie 2022, Guvernul a aprobat un nou mecanism de ajustare a prețurilor în contractele de infrastructură, cerut și de cel mai mare constuctor român de autostrăzi. Actul normativ pentru ajustarea preţurilor proiectelor de infrastructură realizate pe fonduri europene vizează 7.000 de şantiere, cu o valoare a contractelor de finanţare de peste 13 miliarde de euro, anunţa atunci ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, potrivit News.ro.
Anterior, grupul UMB amenința cu renunțarea la contractele cu CNAIR din cauza neajustării prețurilor în contextul scumpirilor . Reprezentanții CNAIR precizau atunci că UMB Spedition a dat asigurări că nu intenționează să renunțe la contractele încheiate cu CNAIR, ci doar să se asigure că va beneficia de prevederile noilor modificări legislative privind formulele de ajustare a prețurilor.
Pe lângă constructorii de infrastructură rutieră, și cei de infrastructură feroviară pot beneficia de ajustări ale valorii contractelor.