„În data de 15.02.2013 a fost comunicată cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Sârbu Lili prin care se solicită constatarea: nulităţii absolute parţiale a prevederilor din cadrul par. (11) al art. 6 din Actul constitutiv al SIF Muntenia – în ceea ce priveşte sintagma «la cererea Consiliului Reprezentanţilor Acţionarilor»; nulităţii absolute a prevederilor par. (12) al art. 6 din Actul constitutiv al SIF Muntenia; nulităţii absolute a prevedenrilor de la lit. (f) din cadrul par. (4) al art.7 din Actul constitutiv al SIF Muntenia. Cauza a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Bucureşti”, se arată într-un comunicat transmis de Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia.
Două prevederi contestate în instanţă dau dreptul Consiliului Reprezentanţilor Acţionarilor să ceară Muntenia Invest convocarea AGA, inclusiv atunci când se „constată încălcări grave ale prevederilor contractului de administrare”.
O a treia prevedere precizează că AGA poate fi convocată de Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor dacă solicitarea de reunire a acţionarilor nu vine din partea Muntenia Invest.
Astfel, dacă instanţa va decide anularea prevederilor respective, CRA nu va mai avea dreptul să solicite sau să convoace AGA.
În acest caz, potrivit statutului SIF Muntenia, AGA va fi convocată doar de Muntenia Invest, precum şi la cererea unor acţionari care deţin peste 10% din titluri, la solicitarea CNVM sau dacă există o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă care dispune convocarea AGA.
Acţionarul care a cerut în instanţă anularea celor trei prevederi, Lili Sârbu, face parte dintr-un grup de 17 mici acţionari care au solicitat instanţei de judecată şi anularea unor decizii AGA din luna iulie a anului trecut, când a fost schimbată componenţa Consiliului Reprezentanţilor Acţionarilor.
Atunci, în jurul omului de afaceri Gheorghe Iaciu s-au grupat anul trecut mai mulţi acţionari SIF Muntenia care au reuşit să schimbe componenţa Consiliului Reprezentanţilor Acţionarilor, punându-şi reprezentanţii lor, într-o AGA maraton de peste 32 de ore. Grupul acţionarilor respectivi deţinea atunci aproape 16,9% din acţiunile SIF Muntenia.
Miza în AGA pentru alegerea Consiliului Reprezentanţilor a fost dată de faptul că acesta are dreptul să negocieze contractul cu administratorul SIF Muntenia.
Iaciu este cel mai mare acţionar al SIF Muntenia şi, totodată, este proprietarul complexului comercial Doraly din Afumaţi.
După schimbarea Consiliului, a izbucnit un conflict între CRA şi Muntenia Invest, în condiţiile în care atât noii membri, cât şi Iaciu au solicitat convocarea AGA pentru revocarea administratorului SIF. AGA nu a fost convocată, fiind invocate diverse motive, iar în luna octombrie, un grup de mici acţionari ai SIF Muntenia au obţinut în instanţă suspendarea deciziilor AGA pentru revocarea vechiului Consiliu şi alegerea noilor reprezentanţi.
Administratorul SIF Muntenia a interpretat că această decizie repune în funcţie vechiul Consiliu.
Pe fondul conflictului dintre administratorul SIF şi Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor, Muntenia Invest şi SIF Banat-Crişana au surprins vineri investitorii anunţând intenţia SIF Banat-Crişana de a prelua conducerea SIF Muntenia, prin cumpărarea Muntenia Invest.
La finele lunii ianuarie, SIF Muntenia avea un activ net de 1,092 miliarde lei (249 milioane euro), în creştere cu 2,6% faţă de anul trecut.
În acelaşi timp, activul net al SIF Banat-Crişana era de 1,374 miliarde lei (313,3 milioane euro), cu 4,3% peste cel de la finele lunii decembrie.