Un alt trader global vine să cumpere o rafinărie în zona Mediteranei

09 02. 2024
sarroch

Vitol, unul dintre cei mai mari traderi de mărfuri din lume,  a abordat familia italiană Moratti cu privire la posibilitatea de a cumpăra participația de control a acesteia la firma Saras, care operează rafinăria de petrol Sarroch, scrie Reuters.

Acțiunile Saras au crescut cu 14,6%, la 1,904 euro, până la ora 09.37 GMT, după ce cotidianul italian MF a relatat că Vitol a oferit 2,20 euro pe acțiune pentru a cumpăra participația de 40% deținută de familia Moratti la Saras, evaluând firma la 2,1 miliarde de euro, citând surse.

Valoare de piață anterioară anunțului era de 1,58 miliarde de euro.

Dar familia Moratii, a spus persoana care a oferit informația, are opinii divergente cu privire la viitorul grupului care operează rafinăria Sarroch din Sardinia, cu o capacitate de 300.000 de barili pe zi, una dintre cele mai mari uzine din regiunea mediteraneană.

Oferta are ca termen limită 15 februarie, a precizat publicația italiană. Vitol a declarat că nu comentează niciodată zvonurile de pe piață, Saras a refuzat să comenteze. Familia Moratti deține puțin peste 40% din Saras prin intermediul a trei holdinguri.

Rafinăria Sarroch este situată în Sardinia și, cu o capacitate de rafinare de 15 milioane de tone pe an (300.000 de barili pe zi), este una dintre cele mai mari rafinării din zona Mediteranei.

Precedentul Trafigura-Lukoil

În ianuarie 2023, o asociere între o firmă ciprotă dar controlată de oameni de afaceri din Isarel (GOI Energy) și traderul internațional Trafigura a cumpărat pentru 1,5 miliarde de dolari (preț ne-public, estimat de Financial Times), rafinăria ISAB din Sicilia, de la Lukoil.

Trafigura va oferi o parte din finanțare și va gestiona livrările de țiței și producția de produse rafinate, au spus atunci companiile. Trafigura urma să nu dețină nicio acțiune la rafinăria din Italia.

ISAB ste cea mai mare rafinărie din Italia și una dintre cele mai mari din Europa, și a treia pe care grupul Lukoil o deține în Europa (în afara Rusiei), alături e de cele din Bulgaria și România. Rafinăria are o capacitate de 320.000 de barili pe zi.

Tranzacția s-a făcut după ce, la începutul lui decembrie 2022, Guvernul de la Roma a stabilit o schemă pentru a prelua administarea companiei, cu scopul de a proteja locurile de muncă și de a asigura și pe viitor funcționaea rafinăriei afectate de embargoul impus de UE asupra țițeiului rusesc, ca să asigure necesarul pieței.

Posibilitatea ca rafinăria să ajungă sub tutela statului a accelerat negocierile dintre Lukoil și potențialii cumpărători, nota atunci Financial Tims.