Printre rezultatele primei etape a proiectului se numără reducerea consumului de energie a iluminatului stradal cu până la 70% datorită stâlpilor inteligenţi, dotarea a 15 autobuze cu internet Wi-Fi gratuit, prin care călătorii au făcut 1 TB de trafic şi reducerea cu 50% a numărului de absenţe la un liceu unde a fost implementată soluţia de catalog digital.
Cu 12 luni în urmă, Primăria Alba Iulia şi Orange România au semnat un acord de colaborare pentru proiectul-pilot Alba Iulia Smart City 2018. Orange a anunţat marţi, într-un comunicat, finalizarea instalării echipamentelor şi începerea etapei de analiză a datelor. În oraş au fost instalaţi peste 600 de senzori comectaţi la reţelele fixe, mobile şi de infrastructură destinată obiectelor conectate (internet of things). Reţelele 4G+, Wi-Fi şi infrastructura IoT sunt securizate prin platforma Business Internet Security.
„Proiectul-pilot de la Alba Iulia este o mare oportunitate pentru comunitate, cât și pentru Orange. Noi avem ocazia de a crea o platformă „convergentă” a soluțiilor și tehnologiilor pe care le avem și de a vedea performanța lor, cum pot schimba în bine viața unui oraș. Pentru comunitate este o oportunitate pentru că proiectul de Smart City este cu și despre oamenii care își pot construi orașul așa cum și-l doresc, conexiune cu conexiune. La un an de la începutul proiectului, primele rezultate ne oferă o imagine încurajatoare a modului în care această platformă conectată poate deschide noi oportunități și poate reprezenta un motor de creștere economică la nivel local”, a declarat într-un comunicat Liudmila Climoc, CEO al Orange România.
Reţeaua Wi-Fi are 228 de punte de acces în oraş şi alte 15 în autobuze ale companiei de transport public. În aproape un an de funcționare a hotspot-urilor Wi-Fi în autobuze, aproximativ 8% din populația de 60.000 de locuitori din Alba Iulia a accesat serviciul, generând peste 1TB de date în sesiuni cu o durată medie de 30 minute.
Compania a mai instalat 150 de senzori de iluminat şi apă conectaţi la reţeaua IoT dedicată, care poate fi folosită şi de start-up-uri partenere, autorităţile locale, locuitori, turişti şi antreprenori.
Prin platforma de Wi-Fi public au fost desfăşurate de către autorităţile locale 9 sondaje la care au participat peste 4.300 de utilizatori ai mijloacelor de transport în comun. Tot în zona de comunicare între cetăţeni şi autorităţi, proiectul smart city a adus aplicaţii pentru atenţionarea autorităţilor în legătură cu problemele oraşului. Primăria poate analiza tendinţele traficului pietonal în funcţie de momentul zilei, condiţiile meteo şi cele mai comune trasee.
Aplicaţiile au redus numărul de absenţe în licee, dar şi acces Wi-Fi securizat pentru elevi şi profesori, cu trafic web filtrat.
Datorită senzorilor de monitorizare a calităţii aerului s-a observat că începerea anului şcolar, când a crescut utilizarea maşinilor personale, a influenţat negativ nivelul de compuşi organici volatili din atmosferă.
Stâlpii inteligenţi de iluminat public au redus cu până la 70% consumul de energie, datorită soluţiei care reglează intensitatea luminii pentru fiecare stâlp în parte.