Acest atac, ca reacţie faţă de folosirea „incontestabilă” a armelor chimice, potrivit secretarului american de Stat John Kerry, nu ar dura mai mult de două zile şi ar permite Statelor Unite să evite o implicare mai mare în războiul civil care divizează Siria începând din martie 2011, scrie cotidianul Washington Post, citind oficiali neidentificaţi din cadrul administraţiei americane.
Ziarul american The New York Times consideră că Obama, care analizează o opţiune de natură militară, va ordona începerea unei operaţiuni limitate.
Ar putea fi vorba de atacuri cu rachete de croazieră, lansate dinspre nave americane din largul Mării Mediterane spre ţinte militare siriene, afirmă cotidianul, citând surse din cadrul administraţiei americane.
Oficiali din cadrul serviciilor secrete americane urmează să comunice în următoarele zile informaţii referitoare la presupusul atac chimic, soldat cu sute de morţi la 21 august în apropiere de Damasc şi de comiterea căruia a fost acuzat regimul sirian.
Washingtonul negociază cu marile capitale occidentale referitor la acţiunile care urmează a fi întreprinse, dar există puţine speranţe de a obţine undă verde din partea Consiliului de Securitate al ONU, din cauza opoziţiei puternice a Rusiei, principalul aliat al Siriei.
Moscova a avertizat luni împotriva unei intervenţii militare în Siria fără acordul Consiliului de Securitate, apreciind că aceasta ar fi „periculoasă” şi ar constitui „o încălcare gravă a dreptului internaţional”,
O intervenţie militară ar avea, de asemenea, „consecinţe catastrofice”, a insistat marţi diplomaţia rusă.