Un avion al MApN a adus în România 5.200 de doze de anticorpi monoclonali, pentru tratamentul împotriva COVID-19
Ajutorul oferit României de către Italia, prin punerea la dispoziţie a acestor doze aflate în stocurile Regiunii Lombardia, vine ca urmare a solicitării statului român în vederea acordării de sprijin în combaterea efectelor generate de creşterea exponenţială a numărului de cazuri confirmate cu SARS-CoV-2, informează Ministerul Apărării, într-un comunicat.
Solicitarea a fost adresată Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
Zborul este efectuat la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în cadrul eforturilor de combatere a pandemiei COVID-19, iar misiunea se execută prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene.
Distribuirea dozelor de anticorpi monoclonali din Baza 90 Transport Aerian „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu” va fi realizată cu mijloace de transport aflate în dotarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI.
Anticorpii monoclonali sunt proteine produse în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate noul coronavirus. Aceştia se fixează de proteina virală de suprafaţă (Spike) şi blochează astfel capacitatea virusului de a se fixa de celulele umane.
Declaraţii Cseke Attila
Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a afirmat că miercuri vor apărea în Monitorul Oficial criteriile pentru tratamentul cu anticorpi monoclonali, folosit în cazurile mai puţin severe de COVID-19.
„Italia ne oferă astăzi acest important sprijin în tratamentul anti-COVID. Pot să vă spun că mâine în Monitorul Oficial vor apărea actualizate criteriile pentru tratamentul cu acest medicament, care este un medicament injectabil intravenos, important pentru cazurile care sunt mai puţin severe şi în care simptomatologia este de până la şapte zile. Criteriile au fost stabilite de comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii, astfel încât de mâine, odată cu acest transport, vom avea şi criteriile medicale de tratament şi de împărţire în spitalele din România”, a afirmat Cseke Attila marţi seara, la Baza 90, după sosirea aeronavei.
El a subliniat că există „promisiuni şi de la alte state ale Uniunii Europene de a sprijini România”. „Este un mecanism important de solidaritate”, a arătat ministrul interimar al Sănătăţii.
Declaraţii ambasadorul Italiei
La rândul său, ambasadorul Italiei la Bucureşti, Alfredo Maria Durante Mangoni, şi-a amintit de ajutorul acordat de România ţării sale, în timpul pandemiei, în primăvara anului trecut. „Suntem fericiţi să avem ocazia de a ne ajuta partenerii români şi cetăţenii în aceste momente dificile”, a declarat diplomatul.