Un „băiat deştept” a dat în judecată Euro Insol pentru denunţarea contractelor cu Hidroelectrica
Cei doi comercianţi de energie sunt reprezentanţi de firma de avocatură Muşat & Asociaţii, iar primul termen de judecată a fost stabilit pentru 5 septembrie, potrivit datelor Tribunalului Bucureşti.
Contactat de MEDIAFAX, administratorul special al Hidroelectrica, Remus Vulpescu, a declarat că deocamdată nu a primit citaţia de la tribunal şi că nu este surprins de decizia companiilor.
„Noi ne-am pregăti pentru orice situaţie”, a afirmat Vulpescu.
Euro Insol a denunţat în ultima lună contractele directe de achiziţie a energiei de la Hidroelectrica ale firmelor Euro-P.E.C., EFT, Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie şi Energy Holding.
Hidroelectrica mai are contracte directe de vânzare a energiei cu Alro, Elsid, Electromagnetica şi Electrocarbon.
Vulpescu a adăugat că decizia finală privind contractele directe ale Hidroelectrica va aparţine Comisiei Europene, care a deschis o anchetă privind un posibil ajutor de stat ilegal acordat beneficiarilor.
„Faptul că am ajuns la o înţelegere (cu cele patru companii – n.r.) se întâmplă ştiind că, în final, ceea ce contează este decizia Comisie Europene. Dacă va spune că este ajutor de stat ilegal şi trebuie ca Hidroelectrica sau statul să recupereze datorii din trecut, ştiu unde să-i găsesc, (ei – n.r.) nu sunt un partener care pleacă în 24 ore cu laptopul din vila sau garsoniera unde are biroul”, a spus Vulpescu.
Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că Hidroelectrica a înregistrat o pagubă de circa 4,5 miliarde lei, respectiv 1,2-1,3 miliarde euro, din contractele bilaterale încheiate cu „băieţii deştepţi”.
Compania, cel mai mare producător de energie din România, a intrat în insolvenţă în luna iunie, la solicitarea Consiliului de Administraţie. Consiliul şi-a motivat cererea prin scăderea cifrei de afaceri şi creşterea datoriilor, pe fondul unui „dezastru de management” şi al secetei din 2011.
Contractele directe de vânzare a energiei, la preţuri sub cele din piaţă, au fost încheiate de Hidroelectrica între 2001 şi 2003 şi expiră în 2014, 2015 sau 2018.