Alegerile din cele 28 de state membre ale UE, care au început joi la 7.30 GMT în Olanda, se încheie duminică, la ora 21.00, în Italia, iar până la închiderea ultimei secţii de vot din Italia nu poate fi publicat niciun rezultat oficial, după cum a ordonat Comisia Europeană. Comisia nu doreşte ca alegătorii să fie influenţaţi de cei care au votat deja. Olanda nu a respectat însă această solicitare la alegerile europarlamentare din 2009.
În unele ţări vor fi publicate sondaje realizate la ieşirea de la urne. Este şi cazul Olandei, dar blogul GeenStijl.nl (‘Fără Stil’) dă asigurări că va putea furniza un rezultat mai precis.
Legea electorală olandeză specifică faptul că, odată numărătoarea voturilor încheiată, directorul unei secţii de votare are obligaţia de a citi rezultatele cu voce tare, dacă cineva îi cere acest lucru.
Iar ideea GeenStijl este simplă: să apeleze la voluntari care să fie prezenţi în cât mai multe secţii de vot, aceştia să solicite citirea rezultatelor şi să le trimită la redacţie pentru a fi compilate.
Joi, în jurul orei locale 17.30 (15.30 GMT), GeenStijl susţinea că dispune de voluntari pentru aproape 2.000 de birouri de vot, din cele circa 10.000 din toată Olanda. Comparativ, sondajele la ieşirea de la urne care vor fi publicate joi seara de televiziunea publică olandeză nu se vor baza decât pe circa 40 de secţii de vot.
La întrebarea bloggerilor de la GeenStijl, ministrul de interne olandez Ronald Plasterk a confirmat că procedeul este legal.