Cei doi candidaţi la postul de prim-ministru, Boris Johnson şi Jeremy Hunt, nu au exclus ipoteza unui Brexit fără un acord, o eventualitate pentru care Fondul Monetar Internaţional (FMI) a pus la punct două scenarii, unul dur şi unul soft.
Previziunile OBR se bazează pe un scenariu de tip ‘no-deal soft’. În această ipoteză, un regim tarifar temporar anunţat de Guvernul de la Londra ar urma să permită ca 87% din produsele importate să fie scutite de taxe pe import timp de un an, după care se va trece la un regim de timp „naţiunea cea mai favorizată” pentru UE, conform căruia taxele de import vor fi de aproximativ 4%. În schimb, restul de 13% din produsele importate ar urma să facă imediat obiectul unor tarife vamale.
În plus, introducerea barierelor non-tarifare pentru schimburile comerciale cu UE ar antrena o majorare a preţurilor produselor importate, în timp ce imigraţia netă în Regatul Unit se va diminua cu 25.000 de persoane pe an până la finele deceniului, ceea ce va duce la reducerea mâinii de lucru disponibile.
„Împreună, acestea vor împinge economia în recesiune, preţul activelor şi lira sterlină înregistrând o scădere semnificativă. Produsul Intern Brut real va scădea cu 2% până la finele lui 2020 şi la acel punct va fi cu 4% sub prognoza noastră din luna martie”, a subliniat OBR, institutul responsabil de previziunile economice şi bugetare în Marea Britanie.
Potrivit OBR, lira sterlină s-ar deprecia cu 10% imediat după ieşirea Marii Britanii din UE, la 31 octombrie, în cazul unui scenariu fără acord. Preţul proprietăţilor imobiliare rezidenţiale ar scădea şi el cu aproape 10% între începutul lui 2019 şi sfârşitul lui 2021.
OBR avertizează că scenariul său „nu este cel mai pesimist pe care îl puteam alege”, fiind relativ benign comparativ cu unul care presupune întreruperi de scurtă durată ale traficului la frontiere. Cu toate acestea, OBR avertizează că, în scenariul său, un Brexit fără acord ar creşte împrumuturile statului cu 30 de miliarde lire sterline pe an şi ar adăuga 12 puncte procentuale la raportul datorie publică/PIB până în 2023/2024.
Pe 31 octombrie, Regatul Unit urmează să iasă din Uniunea Europeană.