Un broker mare, cu sute de mii de clienți pe RCA, a intrat în faliment. Doborât de creșterea impozitelor, scăderea comisioanelor și o clamată fraudă de milioane. Vine valul peste piața brokerajului?
Pe lângă problemele cu unul dintre asistenții în brokeraj, care nu a virat prime de aproape 10 milioane către asigurători, Exa a început să se clatine mai întâi din cauza majorării substanțiale a fiscalității pentru microîintreprinderi, forma de organizare a asistenților în brokeraj, dar și a reducerii substanțiale a comisioanelor pentru RCA. Informația privind decizia decizia de faliment și dizolvarea brokerului a fost publicată inițial de Profit.ro.
Amintim că Guvernul a decis ca microîntreprinderile (forma sub care activează și asistenții în brokeraj) să plătească impozit de 16% pe profit, în loc de doar 1% pe venit și 5% pe dividend, cum se întâmpla înainte de luna decembrie 2023. La presiunile Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță (UNSICAR), autoritățile au acceptat ca, pentru firmele care au mai puțin de 15% din cifra de afaceri provenită din intermedierea în asigurări să se poată aplica în continuare impozitul pe venit. Totuși, această concesie a acoperit doar o mică parte din asistenți.
La această schimbare s-a adăugat și menținerea plafonării pentru comisioanele din RCA la 8%, față de 10-10,5% cât erau înainte de aplicarea acestei măsuri, în contextul fixării unor prețuri maxime pentru RCA.
Falimentul Exa, broker de top 10 cu prime intermediate de zeci de milioane de euro și sute de mii de polițe RCA vândute, are, astfel, o valoare de semnal, așa cum mai avertiza Economica și în textul precedent. Nu este deloc exclus ca și alți jucători, mai ales dintre cei medii și mici, să ia aceeași cale, iar specialiștii din piață consultați de Economica spun că au apărut deja semnale de alarmă inclusiv în cazul unor intermediari de dimenensiuni mai mari.
De menționat că brokerajul în asigurări se bazează, la firul ierbii, pe asistenții în brokeraj, firme în general mici, controlate de câte un singur acționar care se ocupă efectiv de vânzarea asigurărilor. Brokerul sub sigla căruia activează acești asistenți pune la dispoziție infrastructura informatică, numele și contractele cu firmele de asigurare, însă vânzarea efectivă o fac asistenții. Numărul lucrătorilor de domeniul intermedierii în asigurări depășește cel mai probabil 30.000 în condițiile în care, anual, Institutul de Studii Financiare (ISF) pregătește și avizează cel puțin 10-15.000 de agenți. În 2023 a fost chiar un record de 21.000 de persoane.