Un bucureştean cu salariul mediu îşi poate cumpăra un apartament nou cu două camere în 9,5 ani
Indicele de accesibilitate a achiziționării unei locuințe noi realizat de către Coldwell Banker, calculat în funcție de salariul mediu pe economie, prețurile medii pe metru pătrat și cursul de schimb leu – euro, a ajuns la începutul acestui an la cea mai mică valoare din istoria modernă a pieței rezidențiale locale. Principalii factori care au dus la această situație fiind stabilitatea cursului de schimb și creșterea generală a salariilor.
Astăzi, un bucureştean poate cumpăra un apartament nou cu două camere cu 114 salarii medii pe economie sau o perioadă de mai puțin de nouă ani și jumătate, comparativ cu 119 salarii în urmă cu un an sau o perioadă de aproape 10 ani. La începutul lui 2008, un bucureştean avea nevoie de 395 de salarii medii pe economie sau o perioadă de aproape 33 de ani pentru a cumpăra un apartament cu două camere.
12.000 de apartamente noi în construcţie în Bucureşti şi împrejurimi
Circa 12.000 de apartmente se află în construcţie în Bucureşti şi împrejurimi şi ar putea fi livrate în acest an, arată studiul Coldwell Banker. 7.200 dintre acestea se încadrează în segmentul mass market, iar ponderea segmentului middle market va continua să fie ridicată şi în acest an.
Acest lucru se datorează apariţiei mai multor proeicte rezidenţiale în zonele semicentrale şi în apropierea zonelor unde s-au dezvoltat clădiri de birouri. 4.500 de apartamente noi în zone semicentrale urmează să fie finalizate anul acesta, mai arată studiu citat.
În plus, anul acesta urmează să fie începute lucrările de construcţie la peste 2.000 de apartamente, cu termene de livrare anunţate pentru 2018.
Gradul de absorbție s-a menținut pe parcursul anului anterior la peste 80% din unități până la livrarea proiectelor pe piață, pe fondul unui nivel ridicat de accesibilitate a achiziționării unei locuințe noi, în ciuda sincopelor înregistrate pe segmentul finanțărilor.
Motorul vânzărilor: Prima Casă
Principala metodă de achiziție a apartamentelor de pe segmentul mass market este reprezentantă de finanțările Prima Casă, ponderea acestora fiind de aproximativ 75% din totalul tranzacțiilor. Preţurile apartamentelor de pe acest segment variază între 700 și 950 de euro/mp util.
Locuinţele din zonele semicentrale reprezintă 37% din ofertă, iar prețurile medii de tranzacționare sunt curpinse între 1.100 și 1.300 de euro/mp util.
Din punct de vedere al zonelor de dezvoltare, cea mai mare pondere a unităților care ar urma să fie finalizate în acest an în București și împrejurimi, de 28,8%, se află în zona de vest a orașului, zonele de nord și cea de sud acontând fiecare aproximativ 23% din oferta de ar urma să fie pusă pe piață de către dezvoltatori, în timp ce în zonele semicentrale vor fi livrate aproximativ 1.600 de apartamente (13% din oferta nouă).
În acest context, este estimată o majorare a prețurilor de vânzare cu 5%-7% în acest an, în funcție de segmentul de piață și de cererea existentă pe un anumit segment și într-un anumit interval de timp.