Valoarea pe piața neagră a țigaretelor de contrabandă reținute în cele șapte luni se ridică la peste 65 de milioane de lei, conform datelor centralizate pe platforma www.stopcontrabanda.ro, singurul centralizator în timp real al capturilor de țigarete de contrabandă din România.
Anul trecut media anuală a comerțului ilegal cu țigarete a fost de 7,1%, aceasta fiind cea mai scăzută din ultimii 15 ani. Spre comparație, nivelul mediu atins de piața neagră de țigarete înregistrat în România în anul 2010 era de 27% din totalul consumului. Un nivel scăzut al traficului ilicit cu țigarete înseamnă implicit și venituri mai mari la bugetul de stat.
BAT, cel mai mare jucător de pe piața tutunului din România, este și unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu o contribuție totală de 10,5 miliarde lei (2,1 miliarde de euro) în accize și taxe în 2022.
„Declinul continuu al pieței negre este un efect pozitiv al eforturilor susținute ale autorităților pentru combaterea contrabandei, dar și al susținerii unui cadru fiscal echitabil și predictibil, iar scăderea activităților ilegale este direct corelată cu creșterea contribuțiilor industriei tutunului la bugetul de stat. Sperăm ca recentele inițiative propuse în spațiul public privind creșterea accizei la produsele din tutun și nicotină nu se vor concretiza, deoarece o creștere de taxe în afara calendarului pe cinci ani adoptat cu mai puțin de un an în urmă va duce inevitabil și la o creștere a pieței negre. Metodele de introducere ilegală a țigaretelor în țară se diversifică permanent, iar activitatea rețelelor de crimă organizată pare a fi limitată doar de imaginația traficanților. Credem că tocmai în aceste momente este important ca factorii decizionali să susțină acest trend descendent prin asigurarea predictibilității fiscale necesare combaterii traficului ilicit care afectează direct consumatorii români, bugetul de stat, dar și companiile plătitoare de taxe și angajații lor”, a declarat Ileana Dumitru (foto), director Juridic și Relații Publice, Aria Europa de Sud – Est din cadrul BAT.
Conform Nanny State Index 2023, în România sunt cele mai mari taxe pentru produsele din tutun raportat la veniturile populației și la puterea de cumpărare, iar la polul opus, cu cele mai mici niveluri ale taxării tutunului, se află țări precum Luxemburg, Austria sau Germania.
România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la trei ori mai mic, iar fiecare container de țigări ilegale înseamnă un milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă.
Comerțul ilicit cu produse accizabile are un impact semnificativ asupra eforturilor guvernelor de a securiza venituri esențiale în finanțarea și sprijinirea serviciilor publice. Doar în perioada 2016-2022, România a pierdut încasări la bugetul de stat de circa 17.8 miliarde lei din cauza contrabandei cu țigări .
Datele despre evoluția capturilor de țigarete de pe teritoriul României sunt centralizate în timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro, o inițiativă BAT care are scopul de a susține eforturile autorităților, prin centralizarea capturilor din întreaga țară, dar și de a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu țigări asupra societății. Campania este desfășurată în parteneriat cu Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Autoritatea Vamală Română. Campania „Stop contrabanda” a fost lansată de BAT în 2017, pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu țigări.
• BAT, cel mai mare jucător de pe piața tutunului din România, a avut un impact total în economie de peste 125 de miliarde de euro* în primii 25 de ani de prezență pe piața locală. Din această sumă, aproximativ 24 de miliarde de euro reprezintă contribuția directă la bugetul de stat sub formă de taxe și accize.
• BAT este unul dintre cei mai mari contribuabili ai României, cu o contribuție totală de 10,5 miliarde de lei (2,1 miliarde de euro) în accize și taxe la bugetul de stat în 2022.
• Investițiile totale ale companiei în fabrica din Ploiești au depășit pragul de 500 de milioane de euro de la construcția sa în 1996.
• BAT are în prezent peste 3.000 de angajați în cele trei entități economice ale grupului din România și generează peste 30.000 de locuri de muncă pe lanțul de distribuție.
• În decembrie 2017, BAT a lansat în România glo, cel mai inovator dispozitiv al companiei care încălzește, nu arde tutunul.
BAT este o companie de top, cu mai multe categorii de bunuri de larg consum, al cărei obiectiv este de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow™) prin reducerea impactului asupra sănătății, ceea ce presupune angajamentul de a oferi consumatorilor adulți o gamă variată de produse cu risc redus*.
Compania susține clar că țigările cauzează riscuri majore la adresa sănătății și că singura modalitate prin care acestea pot fi evitate este renunțarea la fumat. BAT îi încurajează pe cei care continuă să fumeze să facă trecerea complet la alternative cu risc redus dovedit științific*. Pentru a realiza acest lucru, BAT se transformă într-o afacere cu multiple categorii de bunuri de larg consum, centrată cu adevărat pe consumatori.
Obiectivul BAT este ca 50 de milioane de consumatori să aleagă produsele sale care nu implică arderea tutunului pâna în 2030 și de a genera venituri de 5 miliarde de lire sterline din noile categorii pâna în 2025. BAT și-a stabilit o serie de obiective ambițioase de sustenabilitate, precum neutralitatea emisiilor de carbon pentru Scopurile 1 și 2 până în 2030, eliminarea utilizării plasticului de unică folosință non-necesar și realizarea tuturor ambalajelor din plastic reutilizabil, reciclabil sau compostabil până în 2025.
BAT are peste 50.000 de angajați. Grupul BAT a generat venituri de 27,65 de miliarde de lire sterline în 2022 și un profit din operațiuni de 10,52 de miliarde de lire sterline.
Portofoliul strategic al companiei include mărcile sale globale de țigarete și o categorie tot mai largă de produse cu risc redus* din tutun și nicotină, precum și produse tradiționale din tutun care nu implică ardere. Portofoliul include produse precum țigări electronice, produse de încălzire a tutunului, produse moderne pentru uz oral, inclusiv produse cu nicotină pentru uz oral fără tutun, precum și produse orale tradiționale, cum ar fi snus și snuff umed. În 2022, 22,5 milioane de consumatori au ales noile categorii de produse BAT care nu implică arderea tutunului, o creștere de 4,2 milioane față de anul precedent.
1. https://nannystateindex.org/
2. date agregate pentru perioada 2016-2022 conform estimărilor industriei
*Bazat pe dovezile existente și presupunând o trecere completa de la fumat la aceste produse, care nu sunt lipsite de risc și provoaca dependența.
Articol susținut de BAT România