Un centru regional francofon de cercetări în ştiinţe sociale, inaugurat în Capitală

Economica.net
07 07. 2014
villa_noel_06376300

Centrul Regional Francofon de Cercetări Avansate în Ştiinţe Sociale (CeReFREA) va dezvolta programe autonome de cercetare şi va susţine reţele de cercetare în domeniul ştiinţelor sociale prin conferinţe, evenimente ştiinţifice şi seminarii.

Proiectul se va sprijini pe cooperarea excelentă dintre partenerii internaţionali, ceea ce va conduce la crearea unei reţele de cercetători şi va face din Bucureşti un veritabil pol specializat şi o platformă de schimburi academice.

Proiectul CeReFREA a câştigat premiul cultural Louis D, acordat de Institut de France în 2012. Graţie acestui premiu în valoare de 750.000 de euro, Vila Noel, fost sediu al Serviciilor de Cooperare şi Acţiune Culturală ale Ambasadei Franţei în România, va fi renovată cu scopul de a deveni sediul CeReFREA.

Vila Noel are o suprafaţă de aproximativ 800 metri pătraţi şi e dotată cu săli de conferinţe şi de seminarii, o bibliotecă şi birouri individuale. Clădirea permite şi amenajarea unor camere pentru 5-8 rezidenţi, precum şi a unei cafenele.

Rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, a declarat că sediul centrului va fi deschis în toamnă. La rândul său, directorul CeReFREA, Ioan Pânzaru, a spus că acest centru îşi propune găzduirea a aproximativ 60 de evenimente pe an.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat că CeReFREA are potenţialul de a deveni un centru regional de excelenţă al cercetării în limba franceză.

‘Proiectul de centru regional se înscrie în foaia de parcurs al parteneriatului strategic între România şi Franţa’, a spus Corlăţean. Potrivit acestuia, rolul cercetării şi educaţiei este esenţial în punerea în valoare a atuurilor societăţii cunoaşterii, în formarea competenţelor profesionale de nivel înalt şi promovarea competitivităţii.

El a subliniat că este nevoie de unelte moderne precum centrul regional din Capitală şi de oameni bine formaţi pentru a construi o lume mai bună.

La rândul său, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a menţionat că reforma educaţiei are drept finalitate majoră dezvoltarea unei personalităţi libere, creative pentru a se integra în societatea actuală în contextul dificultăţii actuale legate de economie şi finanţe.

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Francois Saint-Paul, a declarat că îşi doreşte ca CeReFREA să fie ‘un laborator’ de idei şi propuneri academice care să abordeze viitorul României în contextul Uniunii Europene.

‘Este o miză esenţială ca Franţa să dezvolte ştiinţele sociale şi umaniste în Europa de Sud-Est (…) şi să îşi reia rolul de protector al multiculturalităţii’, a declarat cancelarul Institutului Franţei, Gabriel de Broglie.

Secretarul perpetuu al Academiei Franceze, Hélene Carrere d’Encausse, a declarat că instituţiile franceze ‘au o datorie’ faţă de mediul academic român. ‘Ne dorim ca acest centru să fie un punct de atracţie. Vrem ca Villa Noel să fie echivalentul Vilei familiei Medici în Europa de Sud-Est’, a adăugat aceasta.